Codul Rutier 2024: Este legal să mănânci la volan? Ce se întâmplă dacă te vede Poliția | VIDEO

Autor: Radu Țuțulan 08 sept. 2024 Știri auto
Codul Rutier 2024: Este legal să mănânci la volan? Ce se întâmplă dacă te vede Poliția | VIDEO

Probabil că majoritatea șoferilor nu consideră că este periculos să mănânci un sandviș, un covrig sau să bei apă din sticlă când ești la volan. Însă nu de aceeași părere sunt autoritățile în ceea ce privește aceste activități aparent inofensive. Așadar, este legal să mănânci la volan sau să bei apă în timp ce conduci și ce se poate întâmpla dacă întâlnești un echipaj de poliție?

Când te afli la volanul unei mașini și te confrunți cu o situație neașteptată, există doi factori care pot influența deznodământul: timpul de observare și timpul de reacție.

Astfel, dacă mașina din față pune frână brusc, dacă observi la timp și reacționezi rapid, poți evita producerea unui accident. De aceea, legea îi obligă pe șoferi să fie permanent atenți la drum și pregătiți în orice moment să reacționeze.

Codul Rutier 2024: Este legal să mănânci la volan?

Constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă prevazută în clasa I de sancţiuni […] lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comanda a vehiculului”, prevede Art. 99 (13) din legea 195/2002.

Totodată, se sancționează și activitățile care îți pot distrage atenția de la drum.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevazută în clasa a II-a de sancţiuni […] efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activităţi de natură a-i distrage atenţia de la conducere ori folosirea instalaţiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranţă a lui şi a celorlalţi participanţi la trafic”, stabilește Art. 100 (10) din legea circulației.

Așadar, nu este legal să mănânci la volan, în timp ce conduci. Chiar dacă ești prins în ambuteiaj sau te afli pe un drum liber, riști o amendă destul de mare.

Pentru că, în timp ce mănânci sau bei apă, nu mai ești 100% atent la drum. Iar aceste activități nu doar că îți distrag atenția, dar îți țin ocupate și o mână, uneori poate chiar ambele.

Ce se întâmplă dacă te vede Poliția că mănânci la volan

Dacă ești surprins de poliție că mănânci în timp ce conduci mașina, riști următoarele sancțiuni:

  • 2 – 3 puncte de amendă (clasa I de sancțiuni), pentru că nu ai ambele mâini pe volan;
  • 4 – 5 puncte de amendă (clasa a II-a de sancțiuni), pentru că nu ești atent la drum.

Ceea ce înseamnă, în primul caz, o amendă de 330 de lei sau 495 de lei. Iar în a doua situație, o sancțiune de 660 de lei sau 825 de lei.

Dar, cu toate că aceste activități nu par periculoase, riscurile sunt foarte mari. Expertul în conducere defensivă, Titi Aur, a explicat, pe canalul său de YouTube, ce se poate întâmpla într-o singură secundă de neatenție.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide