Codul Rutier 2024: Ce se întâmplă dacă refuzi să sufli în etilotest. Poți refuza și recoltarea de sânge?
Sunt șoferi care cred că dacă refuză să sufle în etilotest sau să le fie recoltate probe de sânge, Poliția nu poate stabili ce cantitate de alcool au consumat. Dar legea este mult mai aspră în aceste cazuri, iar cei care refuză pot ajunge direct la închisoare.
Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice este considerată o încălcare gravă a legii.
Această abatere e încadrată de legea rutieră la categoria de infracțiune. La fel și conducerea sub influența drogurilor sau a substanțelor psihoactive.
Iar șoferii care sunt opriți de Poliție, dar refuză testarea cu drug-test sau etilotest, sunt și mai aspru pedepsiți.
Ce se întâmplă dacă refuzi să sufli în etilotest
Dacă refuzi să sufli în etilotest, riști să ajungi după gratii! Conform legii, șoferii au obligația de a se supune testelor de alcool și droguri.
Iar cei care nu vor să fie testați de polițiști, pot cere direct recoltarea probelor biologice. În acest caz, polițistul e obligat să însoțească șoferul la centrul medical, unde îi va fi recoltat sânge.
Dacă rezultatele sunt negative, atunci conducătorul auto e liber să plece. Dacă, însă, e detectat alcool în sânge, atunci polițistul va aplica sancțiunea, în funcție de cantitatea de alcool consumată.
În schimb, șoferii care refuză și testarea biologică, pot fi chiar arestați.
„Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere […] de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabiliri alcoolemiei ori prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”, se arată în Articolului 337 din Codul Penal, Capitolul II.
Practic, indiferent dacă a consumat sau nu alcool, șoferul care refuză testarea va fi condamnat la închisoare.
Ce se întâmplă dacă ai consumat alcool și sufli în etilotest?
Dacă ai consumat alcool, nu trebuie să te urci la volan! Chiar și în cantități mici, alcoolul poate afecta capacitatea de reacție și atenția.
Dacă ești oprit de Poliție și sufli în aparatul etilotest, iar acesta arată că ai consumat băuturi alcoolice, riști ori amendă ori dosar penal.
Vei primi sancțiune contravențională cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă, în cazul în care valoarea indicată este sub 0,4 miligrame de alcool pur în aerul expirat. În plus, permisul îți va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.
Dacă aparatul indică o alcoolemie de peste 0,4 miligrame de alcool în aerul pur expirat, polițistul te va conduce la o unitate spitalicească pentru prelevarea probelor biologice. Dacă rezultatul este de peste 0,80 grame/litru alcool pur în sânge, se va deschide din oficiu un dosar penal.
Conducătorul auto poate fi pedepsit cu închisoare de la unu la cinci ani, sau cu amendă.