Legea din România sancționează aspru conducerea unui vehicul de către persoanele care nu dețin permis auto valabil. De asemenea, dacă încredințezi mașina unei persoane care nu deține carnet de conducere, chiar dacă e vorba de propriul copil, fapta e considerată infracțiune.
Din dorința de a-i învăța pe copii să conducă, sunt părinți care le permit acestora să urce la volan cu mult înainte de a împlini 18 ani.
Ba chiar unii îi încurajează să facă diverse manevre cu mașina, întâi în curtea casei, apoi pe drumurile publice.
Această faptă e considerată, însă, infracțiune. Iar acei părinți pun în pericol atât viața propriilor copii, cât și a altor persoane.
Codul Rutier prevede două sancțiuni separate, una pentru persoana prinsă la volan, cealaltă pentru proprietarul mașinii.
Conform legii, proprietarul unui autoturism răspunde penal când împrumută mașina unei persoane care:
De cealaltă parte, persoanele prinse că au condus fără a deține permis auto, riscă între 1 și 5 ani de închisoare.
În cazul în care un copil care nu a împlinit 14 ani e prins la volanul unei mașini, acesta nu va răspunde penal.
„Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ”, stabilește Art. 113 (2) din Codul Penal.
Iar adolescenții de peste 16 ani sunt pe deplin răspunzători pentru faptele lor. Ceea ce înseamnă că pot fi condamnați penal pentru cpnducere fără drept a unui autovehicul.
Iar părinții riscă între 6 luni și 3 ani de închisoare dacă se dovedește că au permis acestora să urce la volanul mașinii.
În situația în care autoritățile constată încălcarea legii rutiere, conducătorul auto va fi amendat. Fie acesta e oprit în momentul constatării abaterii, fie primește amenda prin poștă.
Atunci când amenda nu e aplicată pe loc, poliția trimite prin poștă o somație proprietarului vehiculului. Acesta va trebui să precizeze cine conducea mașina în data și la ora la care a fost înregistrată abaterea.
Dacă proprietarul nu transmite informațiile solicitate, atunci va primi o amendă cuprinsă între 1.485 șei și 3.300 lei.
În cazul în care identificarea șoferului se face complet, atunci autoritățile vor emite amenda pe numele acestuia, la adresa din domiciliu.
Însă, atunci când se constată și alte încălcări ale legii cu ocazia verificării informațiilor transmise de proprietar (de exemplu, conducere fără permis sau încredințarea mașinii unei persoane care nu deține permis), poliția va extinde cercetările și față de aceste fapte.