Codul Rutier 2024: Ai voie sa pui folie fumurie pe geamurile mașinii? În ce situații poți primi amendă

Autor: Radu Țuțulan 10 mart. 2024 Știri auto

Codul Rutier 2024 prevede amenzi mai mari în 2024 pentru cei care încalcă legea rutieră. De exemplu, sunt situații în care șoferii care își pun folie fumurie pe geamurile mașinii riscă sancțiuni uriașe, conform Codului Rutier 2024.

Conducătorii auto care obturează vizibilitatea cu diverse obiecte amplasate în dreptul parbrizului sau lunetei riscă amenzi mai mari în 2024.

Sancțiuni la fel de mari pot primi și cei care își pun folii fumurii neomologate pe geamurile laterale. În plus, pot rămâne și fără talonul mașinii.

Ai voie sa pui folie fumurie pe geamurile mașinii?

Multe mașini vin din fabrică cu geamuri heliomate sau care au o tentă de culoare mai închisă. Pentru restul vehiculelelor există, însă, varianta de a se aplica o folie fumurie pe geamurile laterale.

Aceste folii sunt „cool” atât la propriu cât și la figurat. Pe de-o parte au rolul de a proteja pasagerii de razele UV (ultraviolete) ale soarelui. Pe de altă parte dau un aspect mai interesant vehiculului. În plus asigură și o intimitate pasagerilor.

Atenție, însă, foliile de protecție aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate și marcate corespunzător. Aplicarea acestora este permisă numai în ateliere autorizate de către Registrul Auto Român (R.A.R).

În plus, nu ai voie să aplici niciun fel de folie pe parbriz. Nici pe geamurile laterale din față nu e permisă aplicarea acestor folii.

Așadar, poți să pui folie fumurie pe geamurile din spate ale mașinii și pe lunetă, dar aceasta trebuie să aibă un grad de transparență destul de ridicat.

Ce spune R.A.R. despre montarea foliilor auto?

Potrivit Registrului Auto Român(RAR), parbrizul trebuie să confere o transparență de minim 75% în câmpul de vizibilitate al șoferului. Iar geamurile laterale față, o transparență de minim 70%.

Pentru celelalte geamuri, coeficientul de transmitere al luminii poate fi mai mic de 70%.

Luneta nu este considerată a fi un geam cu rol important în vizibilitatea conducătorului auto, cu condiția ca vehiculul să fie dotat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele părți.

Ce se întâmplă cu foliile auto montate în altă țară?

Foliile de protecție aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate și marcate corespunzător.

Atelierele autorizate să efectueze operațiuni de aplicare a foliei colorate trebuie să elibereze un document privind certificatul de conformitate și licența emisă de Organismul de Certificare Produse al Registrului Auto Român.

La inspecția tehnică periodică (ITP), va fi verificată eticheta care conține marca de omologare a foliei și gradul de transparență.

Cât este amenda pentru folie fumurie pe geamurile laterale

Nerespectarea prevederilor se pedepsește printr-o amenda din clasa a IV-a de sancțiuni.

Ceea ce înseamnă că amenda pe care poliția o poate aplica pornește de la 1.485 de lei și poate ajunge la 3.300 de lei.

În plus, în aceste cazuri se poate dispune suspendarea certificatului de înmatriculare al autovehiculului.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide