Codul Rutier 2022. Care este alcoolemia care îți aduce dosar penal?

Publicat: 09 02. 2022, 12:57
Actualizat: 31 10. 2022, 09:01

Orice șofer care este depistat băut la volan de către Poliția Rutieră poate fi amendat sau chiar se poate alege cu dosar penal. În România trebuie să existe toleranță zero pentru toți cei care comit această infracțiune gravă!

Conducătorii auto trebuie să știe că, dacă vor fi prinși băuți la volan, ar putea să rămână pietoni. Mai mult decât atât, ei ar putea chiar să ajungă după gratii. Diferența o face nivelul de alcoolemie. Astăzi îți vom spune care este diferența dintre contravenție și infracțiune.

Ce alcoolemie îți aduce dosar penal?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Legislația în vigoare interzice în mod clar să urci la volan după ce ai consumat băuturi alcoolice. Orice formă de a conduce în stare de ebrietate este ilegală și se pedepsește în conformitate cu prevederile Codului Rutier în vigoare.

Dacă un șofer este depistat cu o alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție. În acest caz, persoana este sancționată cu 9-20 de puncte amendă, adică între 1.305 lși 2.900 lei. Ca măsură suplimentară se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Dacă aparatul etilotest va indica o valoare mai mare 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat sau mai mare fapta va fi considerată infracțiune. În această situație, șoferul va fi condus la o unitate sanitară pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.

Această operațiune va fi efectuată doar în prezența unui agent de la „Rutieră”. În același timp, șoferul se va alege cu dosar de cercetare penală.

Dacă șoferul în culpă refuză acest lucru el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau o amendă penală. Dacă este condamnat pentru această infracțiune, permisul de conducere îi va fi anulat. Amenda penală ori pedeapsa cu închisoarea se dispun dacă valoarea alcoolemiei depășește 0,8 mg/l.