Codul Rutier 2021. Alcoolemia care face diferența dintre contravenție și infracțiune. Câte miligrame te transformă în pieton?

Publicat: 01 02. 2021, 12:19
Actualizat: 19 05. 2021, 14:18

Conducerea vehiculelor se face doar atunci când alcoolemia șoferului este zero! Urcarea la volanul unei mașini, camion, motociclete sau oricărui alt vehicul motorizat – după consumul de alcool poate fi o infracțiune gravă. Conducerea unui vehicul în stare de ebrietate poate duce la situații dăunătoare.

Legea interzice consumul de alcool înainte de a urca la volan în orice condiții. Chiar și o simplă bere îi poate transforma pe șoferi în pietoni.

Chiar dacă este posibil ca unii șoferi să nu prezinte semne că se află sub influența alcoolului pentru că au consumat o cantitate mică, asta nu înseamnă că sunt puțin periculoși. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenția, reflexele și viteza de execuție a mișcărilor. Este important să ne amintim că orice formă de a consuma alcool și de a conduce este ilegală și poate veni cu pedepse stricte.

Alcoolemia în sânge scade concentrarea, atenția, reflexele și viteza de execuție a mișcărilor

Poliția Română reamintește că în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influența băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentrația de alcool, fapta se poate încadra astfel:

Contravenție: sub 0,4 mg alcool

Pedeapsa este trecută la categoria ”Contravenții” atunci când aparatul alcooltest afișează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Fapta se sancționează cu amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. O alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,4 miligrame reprezintă o contravenție și se sancționează cu o amendă de 1.305 lei și cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de trei luni.

Infracțiune: egal cu 0,4 mg alcool sau peste

Aceasta devine infracțiune când aparatul alcooltest afișează o valoare de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare.

În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară și i se întocmește dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă.

În situația în care șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează! Un aspect foarte important, refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluție, întrucât legea prevede o sancțiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani.