Codul rutier 2020: Noi reguli pentru redobândirea permisului suspendat

Publicat: 23 03. 2020, 12:35

Codul rutier a fost modificat cu noi reguli pentru redobândirea permisului suspendat. Modificările apar într-o Hotărâre de Guvern publicată joi în Monitorul Oficial, care a intrat deja în vigoare.

Potrivit HG nr. 182/2020, cererile pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere au acum o dată limită de depunere. Astfel, cei care vor să primească mai devreme permisul suspendat trebuie să depună cerere în acest sens până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare.

„Cererea se depune, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea”, se arată în document.

O altă modificare se referă la soluționarea acestor cereri, care trebuie să se facă în cel mult cinci zile de la depunere. Mai exact, titularul cererii pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului va trebui să primească un răspuns în maxim cinci zile, fie el afirmativ sau negativ.

„Reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce sau refuzul de a reduce această perioadă se dispune în scris de către șeful serviciului poliției rutiere prevăzut la alin. (1) sau, după caz, de către șeful poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române prevăzut la alin. (2) și se comunică titularului permisului de conducere în cel mult 5 zile de la data înregistrării cererii, inclusiv”, se arată în textul HG nr. 182/2020.

Pentru a redobândirea înainte de termen a permisului de conducere suspendat, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă permis auto de peste un an de zile (adică să nu fie începători);
  • să fie declarați admiși la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

Potrivit legislației, dreptul de a conduce poate fi suspendat pentru 30, 60 sau 90 de zile, în funcție de gravitatea contravenției săvârșite.

sursa: avocatnet.ro