Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?

Publicat: 23 11. 2024, 11:00

Mulți șoferi nu cunosc regulile de parcare și nici ce obligații au față de alți participanți la trafic în momentul în care staționează. Iată care este distanța regulamentară între mașinile parcate și cât de aproape poți lăsa autoturismul față de un alt vehicul.

În majoritatea orașelor, trotuarele, drumurile de acces sau spațiile verzi au devenit locuri de parcate.

În unele situații, autoritățile locale au demarcat fiecare loc în parte, cu linii, borduri sau stâlpișori. Însă, în cazurile în care parcarea se face „la liber”, ce distanță trebuie lăsată între mașina din față și cea din spate?

Ce se întâmplă dacă nu parchezi corect?

Trebuie să acorzi o mare atenție locului în care urmează să parchezi. Pentru că unele locuri de parcare sunt rezervate, iar cei care își lasă mașina acolo riscă să fie amendați.

În plus, Poliția poate dispune ridicarea autoturismului sau blocarea roților și plata unei supra-taxe.

Același lucru se poate dispune și în cazul șoferilor care nu respectă liniile de delimitare a locurilor de parcare.

Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?

Legea din România nu stabilește care e distanța regulamentară între mașinile parcate. Ceea ce înseamnă că poți lăsa mașina chiar și la 1 cm de vehiculul din față sau spate.

Dar, o astfel de manevră poate avea două consecințe. În primul rând, s-ar putea ca cel de care te-ai apropiat prea mult să nu mai poată ieși din parcare din cauza asta. Iar în al doilea rând, există riscul de a-ți găsi mașina lovită în parcare.

Pentru că, în încercarea de a-și face loc să iasă, celălalt șofer ar putea lovi bara mașinii tale pentru a o împinge în față sau în spate. În Spania sau Italia, de exemplu, asta este o practică destul de întâlnită. De aceea, majoritatea mașinilor au bara de protecție zgâriată.

Poliția Locală poate da amendă pentru parcare?

Sancțiunea pentru parcare neregulamentară sau ocuparea neregulamentară a unui loc de parcare poate fi aplicată atât de un polițist rutier, cât și de cei de la Poliția Locală.

De asemenea, cei de la locală pot dispune blocarea sau ridicarea autovehiculul parcat incorect.

Dacă se constată că un șofer a oprit neregulamentar, acesta poate primi 4 sau 5 puncte de amendă. Adică o sancțiune cuprinsă între 660 lei și 825 lei.

În plus, autoritățile pot dispune și blocarea roților autoturismului sau chiar ridicarea vehiculului. Ceea ce presupune achitarea unor costuri suplimentare, stabilite de fiecare primărie în parte, pentru deblocarea mașinii.

În București, de exemplu, în Sectorul 3, tarifele pentru ridicarea mașinilor staționate neregulamentar sunt:

  • Ridicare: 200 de lei;
  • Transport: 150 de lei;
  • Depozitare:
    • 150 de lei – în primele 24 de ore;
    • 50 lei/zi – după primele 24 de ore.

Așadar, pe lângă amenda pentru parcare neregulamentară, șoferul a cărui mașină a fost ridicată va mai plăti cel puțin 500 de lei.