CNAIR anunță lansarea în licitație a unui contract pentru montarea unui sistem de monitorizare modern pe DN1 București – Ploiești și pe cele trei autostrăzi A1, A2 și A3 care pornesc din Capitală. Contractul are o valoare de 112 milioane de lei și presupune instalarea unor echipamente moderne pentru monitorizarea traficului. De asemenea, mai este prevăzută și montarea unor radare fixe pentru măsurarea vitezei și a unui sistem pentru monitorizarea și controlul rovinietei.
Nu sunt însă singurele lucruri pe care și le doresc cei de la CNAIR, autoritățile aducând în discuție și un sistem care va permite cântărirea din mers a camioanelor și stații meteo cu senzori pentru polei. Nu în ultimul rând, conform Economedia, vor mai fi instalate panouri de informare – avertizare cu mesaje variabile de tip VMS. Sistemul va mai avea și o funcție ANPR pentru recunoașterea în mod automat a plăcuțelor de înmatriculare.
Potrivit caietului de sarcini, pe Autostrada A1 București – Pitești vor fi amplasate 48 de sisteme de detecție incidente, 33 de camere mobile, 8 camere CCTV, 5 stații meteo cu 4 senzori de polei, 22 panouri cu mesaje variabile noi VMS (ambele căi) 16 panouri VMS pe bretele, 2 sisteme cu bucle inductive pentru măsurarea vitezei între nodurile de circulație și 2 echipamente pentru cântărirea din mers a camioanelor.
Mai departe, pe Autostrada Soarelui, ce leagă Capitala de litoralul Mării Negre, vor fi montate până la kilometrul 162 66 de camere detecție incidente, 35 de camere mobile, 40 de camere CCTV, 8 stații meteo, 9 panouri VMS, un sistem de cântărire din mers și două echipamente cu bucle indictive pentru măsurarea vitezei între nordurile de circulație.
Pe Autostrada A3, între șoseaua Petricani și intersecția cu DN 1 Centura Ploiești vor fi instalate 20 de bucle inductive, 42 de camere detecție, 29 de camere detecție incidente, 16 camere CCTV, 4 stații meteo și 17 panouri VMS.
În cele din urmă, pe DN1 București – Ploiești vor mai fi montate 16 bucle inductive, 28 de camere de detecție incidente, 17 camere mobile și 7 panouri VMS.
Contractul este finanțat din fonduri europene nerambrusabile și are o durată de 6 luni pentru etapa de proiectare și 18 luni pentru execuție.