Circulație pe contrasens în sensul giratoriu. Care e sancțiunea?
Regulile de circulație în sensul giratoriu pun în continuare probleme unora dintre șoferi. Unii nu știu exact cine are prioritate, alții nu se încadrează corect pentru a efectua ieșirea din această intersecție. Și există șoferi care circulă pe contrasens în sensul giratoriu, deși riscă o sancțiune destul de aspră.
Autoritățile din România au adus o serie de clarificări în ceea ce privește regulile de circulație în sensul giratoriu.
Astfel, s-a stabilit cine e obligat să acorde prioritate și în ce situații.
Care sunt regulile de circulație în intersecțiile cu sens giratoriu
În cazul unui sens giratoriu cu o singură bandă, cei aflați în interiorul giratoriului au prioritate. Ceea ce înseamnă că șoferii care urmează să pătrundă trebuie să cedeze trecerea.
Aceeași regulă se aplică și în cazul sensurilor giratorii cu mai multe benzi de circulație. Numai că, cei aflați pe benzile superioare trebuie să acorde prioritate celor de pe benzile inferioare.
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107, pct. 1.1, din legea 195/2002.
Așadar, circulația în interiorul sensului giratoriu este similară cu deplasarea pe un alt drum cu mai multe benzi.
Ceea ce înseamnă că, de exemplu, cei aflați pe banda 2, dacă vor să părăsească giratoriul, vor trece sau vor intersecta banda 1. Dar, înainte de a schimba banda, sunt obligați să semnalizeze și să acorde prioritate celor aflați deja pe banda 1.
Însă, în continuare își păstrează prioritatea în fața celor care urmează să pătrundă în sensul giratoriu.
Circulație pe contrasens în sensul giratoriu
În sensul giratoriu, întotdeauna, se circulă într-o singură direcție.
Astfel, în România, unde se circulă pe partea dreaptă a drumului, sensul de mers în giratoriu e în direcția inversă acelor de ceasornic. Deci, de fiecare dată când pătrunzi în sensul giratoriu, trebuie să ocolești centrul intersecției prin partea dreaptă.
În schimb, în Marea Britanie, unde circulația se desfășoară pe stânga, sensul de circulație e în direcția acelor de ceasornic. Deci, ocolirea centrului se face prin stânga.
Și, pentru că legea stabilește că în intersecția cu sens giratoriu se aplică regulile privind circulația pe benzi, obligațiile sunt aceleași. Deci, și sancțiunile.
„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile […] circulaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depăşire”, stabilește Art. 101 (3-d) din OUG 195/2002.
Așadar, circulația pe contrasens în sensul giratoriu se soldează cu o amendă de până la 1.320 de lei. Iar conducătorul auto rămâne fără permis 60 de zile.
Conform legii, este interzisă efectuarea unei depășiri într-o intersecție. Deci, cei care circulă pe contrasens în sensul giratoriu nu vor putea folosi această scuză pentru a evita sancțiunea.