Circulația în sensul giratoriu după modificările din Codul Rutier. Cum se schimbă benzile, cum se acordă prioritate și cum semnalizezi corect – VIDEO

Publicat: 25 04. 2023, 07:00
Actualizat: 25 04. 2023, 09:48

Te regăsești printre șoferii care nu au înțeles prea bine modificările Codului Rutier de la începutul acestui an și sunt confuzi cu privire la noile reglementări privind circulația în sensul giratoriu? Nu ai de ce să te temi, circulația în sensul giratoriu a creat mereu controverse. Mai mult decât atât, ultimele schimbări par a fi adus și mai multă confuzie pentru cei mai mulți dintre șoferi.

Youtuber-ul Tavi Perțea, polițist de meserie, a încercat să exemplifice în ultimul său vlog cum ar trebui să se circule, de fapt, în sensul giratoriu astfel încât să fie respectate ultimele modificări ale Codului Rutier, intrate în vigoare în luna februarie a acestui an. Astfel, vom afla de la el cum trebuie să faci preselecția direcțiilor de mers în sensul giratoriu, cum se schimbă benzile, cum se acordă prioritate și cum se semnalizează corespunzător, atât la intrarea în intersecția cu sens giratoriu, cât și la ieșire.

Potrivit noilor reglementări, intersecția cu sens giratoriu reprezintă o intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

Cum se face preselecția direcțiilor de mers în sensul giratoriu

În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupă în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, poziția în funcție de direcția de mers. Astfel, cei care vor să schimbe direcția de mers spre dreapta vor ocupa rândul de lângă bordură sau acostament, iar cei care vor să schimbe direcția de mers spre stânga vor ocupa rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor.

În clipul video, Tavi Pertea era încadrat pe banda din dreapta și mergea înainte, drept pentru care a rămas pe banda dreaptă. Dacă ar fi schimbat pe banda stângă, ceea ce ar fi fost posibil din punct de vedere al Codului Rutier, el ar fi trebuit mai apoi să se oprească în mijlocul intersecției pentru a se asigura la schimbarea benzii. Întotdeauna înainte de schimbarea benzii, conducătorul auto trebuie să se asigure pentru a nu provoca un accident.

Cum se acordă prioritate în sensul giratoriu

Prin modificările primite în primăvara acestui, Codul Rutier spune următoarele: „În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlați participanți la trafic”.

Așadar, se schimbă tot ceea ce știam până în primăvară, apărând acum conceptul de “bandă” în sensul giratoriu. Tavi Perțea explică astfel că cel care schimbă banda, adică trece peste marcaj, este obligat să semnalizeze și să se asigure. În cazul în care va provoca un accident nefăcand asta, el va fi găsit vinovat.

În clipul video postat pe YouTube se mai poate vedea cum polițistul Tavi Perțea acordă prioritate tuturor conducătorilor auto aflați în sensul giratoriu înainte de a intra în intersecție. Și în acest caz exista o mare confuzie înainte de ultimele modificări, unii șoferi crezând că nu trebuie să acorde prioritate și șoferilor de pe banda a doua în cazul în care ei intrau în sens pe prima bandă. Lucrurile nu stau însă așa, iar șoferii sunt obligați să acorde prioritate tuturor șoferilor din sensul giratoriu.

Cum se semnalizează corespunzător în sensul giratoriu

Legea spune foarte clar că ești obligat să semnalizezi orice schimbare de mers pe care o faci atunci când te afli în mijlocul intersecției cu sens giratoriu. Astfel, dacă vei schimba direcția de mers spre dreapta, automat vei semnaliza astfel. În cazul în care vei merge înainte, caz exemplificat și în clipul video, va trebui mai întăi să semnalizezi stânga atunci când treci de prima ieșire din sens, iar mai apoi imediat dreapta când vei și ieși din intersecție.

VIDEO: