Ciprian Lupu cucerește lumea raliului din scaunul rulant: E ca și cum aș fi ajuns pe Lună!

Autor: ProMotor 30 iul. 2024 Știri auto

Ciprian Lupu a reușit o performanță de excepție la Rally di Roma Capitale, cea de-a cincea etapă a Campionatului European de Raliuri (FIA ERC). Primul și singurul pilot tetraplegic care a terminat această competiție prestigioasă, Ciprian și-a depășit propriile limite, îmbunătățindu-și considerabil timpul de concurs, o realizare pe care el însuși o compară cu mersul pe Lună pentru o persoană fără dizabilități.

Ciprian a înfruntat provocările extreme ale raliului. Pe parcursul a două zile și jumătate, echipajul a acoperit peste 800 de kilometri, dintre care 190 pe probe speciale, toate sub temperaturile caniculare din Roma, sportivii având de înfruntat peste 60 de grade Celsius în mașina de concurs. Alături de copilotul său Andrei Aițculesei pe un model Renault Clio Rally5, Lupu a încheiat pe locul 68 din 74 de echipaje care au ajuns la finiș, dintre cele peste 100 de echipaje care au luat startul.

„Dacă acum 4-5 ani mă uitam la tv sau pe internet la piloții mei favoriți și îi urmăream la fiecare cursă, acum am ajuns să fiu aici alături de ei. Trăiesc un vis, iar pe toți care au un vis îi rog să lupte pentru el. Nu contează în ce situație te afli, trebuie să îți setezi acel obiectiv. Acum aș vrea să pot ajunge cândva la o etapă din Campionatul Mondial”, a afirmat pilotul.

În 2023, Ciprian a terminat cursa în 2:50:03.9, însă anul acesta a reușit să parcurgă aceeași distanță în 2:27:27.5, cu peste 20 de minute mai rapid. Rezultatul brașoveanului a fost salutat la scenă deschisă de oficialii FIA la finalul etapei. „Pentru mine, să termin această cursă este ca și cum aș fi ajuns pe Lună. Este un vis împlinit și o dovadă că limitele sunt doar în mintea noastră”, a fost declarația lui Lupu de după raliu.

După ani de recuperare Ciprian și-a recâștigat independența

Ciprian Lupu a devenit dependent de scaunul rulant în 2002, în urma unui accident pe litoralul Mării Negre care i-a provocat o leziune medulară severă la vertebrele C5 și C6. După ani de recuperare intensă și cu o motivație deosebită, Ciprian și-a recâștigat independența. În 2018, și-a realizat visul de a deveni pilot, urmând un curs de pilotaj la Napoca Rally Academy, sub îndrumarea mentorului său, Simone Tempestini.

La sfârșitul aceluiași an, Ciprian a debutat în motorsport, fiind deschizător la o etapă de viteză în coastă. Anul trecut, Cartea Recordurilor l-a recunoscut drept prima persoană cu dizabilități din lume care a obținut un titlu de Campion Național la o categorie din competițiile automobilistice, performanță realizată în 2021.

De-a lungul carierei, Ciprian a luat startul în 31 de etape de raliu, cea mai bună clasare a sa la general fiind chiar anul acesta, la Raliul Argeșului, când a încheiat pe 30 din 64 de echipaje prezente la start. În prezent, după 5 etape, acesta se află pe locul 4 al Clasei RC5 în Campionatul Național de Raliuri Betano, la numai 9 puncte de un loc pe podium.

Performanțele și povestea lui Ciprian Lupu continuă să inspire, arătând că pasiunea și determinarea pot depăși orice obstacol. El demonstrează că, indiferent de provocările întâmpinate, oricine își poate atinge visurile și poate deschide noi orizonturi în motorsport.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide