Cine e vinovat dacă pietonul traversează pe trecere fără să se asigure? Ce prevede Codul Rutier actualizat

Autor: Radu Țuțulan 26 feb. 2024 Știri auto

Codul Rutier actualizat stabilește în ce situații sunt obligați șoferii să acorde prioritate altor participanți la trafic. Dar, cine e vinovat dacă pietonul traversează pe trecere fără să se asigure?

Principala cauză a deceselor în urma accidentelor rutiere în România este indisciplina pietonilor. Traversarea neregulamentară a fost una dintre principalele cauze de producere a accidentelor grave petrecute în 2023, potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne.

Dar, cine e vinovat atunci când o persoană care traversează pe trecerea de pietoni fără să se asigure e accidentată?

Cine e vinovat dacă pietonul traversează pe trecere fără să se asigure?

Codul Rutier actualizat prevede că toți pietonii sunt obligați să se asigure atunci când traversează pe la trecerea de pietoni.

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, se arată în Art. 72 (3) din OUG nr. 195/2002.

Așadar, chiar dacă șoferii sunt obligați să acorde prioritate celor care traversează pe trecerea de pietonii, la rândul lor cei care urmează să treacă strada sunt obligați să se asigure. Deci, nu se pot angaja în traversare decât după ce vehiculele s-au oprit pentru a le permite trecerea.

Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector”, se stabilește prin Art. 72 (4) din legea circulației.

În ce situații e interzisă traversarea

Sunt mai multe situații în care traversarea drumului, chiar și pe la trecea de pietoni, este interzisă.

Conform legii, prin Art. 167 se interzice pietonilor și persoanelor asimilate acestora:

  • să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore;
  • să traverseze partea carosabilă prin faţa sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
  • să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare;
  • să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;
  • să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei.

Cine e vinovat pietonul traversează prin loc nepermis

În situația în care un șofer lovește cu mașina un pieton care traversează prin loc nepermis, autoritățile analizează mai multe aspecte.

În primul rând, se va deschide dosar penal de vătămare corporală sau ucidere din culpă.

Ancheta va trebui să stabilească apoi cauzele care au dus la producerea accidentului și gradul de vinovăție al celor implicați. De exemplu, dacă șoferul a respectat toate regulile de circulație, atunci întreaga vină o va purta pietonul accidentat.

Dar, dacă șoferul circula cu o viteză mai mare decât limita impusă pe acel tronson, de exemplu, atunci instanța de judecată poate stabili o culpă comună. Asta va atrage o condamnare cu închisoarea pentru conducătorul auto și poate impune inclusiv acordarea de despăgubiri pietonului.

Factori și agravanți în cazul unui astfel de accident sunt conducerea sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără a deține un permis de conducere.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide