Cinci sfaturi pentru a fi în siguranţă la bordul maşinii

Autor: Adrian Mihălţianu 08 apr. 2013 Știri auto

1. Primul sfat este PURTAŢI CENTURA DE SIGURANŢĂ. Această minimă condiţie de securitate este impusă chiar prin lege. Statistic vorbind, rolul şi gradul de siguranţă oferit de acest element a fost demonstrat de foarte multe ori. Într-adevăr, există şi situaţii în care centura de siguranţă încurcă, dar aceste situaţii sunt infim de puţine în comparaţie cu cele în care centura a salvat vieţile oamenilor.

De exemplu, în America, aproximativ 15.000 de vieţi sunt salvare datorită faptului că ocupanţii maşinilor implicate în evenimente rutiere au purtat centurile de siguranţă. Pentru ca o centură să funcţioneze eficient şi pentru a nu face mai mult rău decât bine ea trebuie purtată corect, şi anume centura nu trebuie să treacă peste gât, ci peste umăr.

2. Sfatul doi este: Utilizaţi scaunele speciale pentru copii. Copiii au nevoie de atenţie specială atunci când se află la bordul maşinii. Pentru securitatea lor este nevoie să fie montate scaune speciale pentru copii. Este foarte important ca acestea să fie adecvate vârstei şi greutăţii copiilor. Scaunele pentru bebeluşii de până la 12 luni ar trebui montate întotdeauna pe scaunul din faţă cu spatele la parbriz şi airbag-ul frontal dezactivat. Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani este indicat să fie poziţionaţi tot pe scaunul din faţă, cu spatele la drum, asta până ce este depăşită înălţimea maximă a scaunului special, dimensiune specificată de fiecare producător în parte.

Pentru cei cu vârstele cuprinse între 4 şi 7 ani  locul unde se montează scaunul special este pe bancheta spate cu faţa către drum. Este foarte important de urmărit şi o altă specificaţie dată de producătorul de scaune pentru copii, şi anume greutatea maximă pe care o suportă. Odată ajunşi la această greutate este obligatoriu ca acei copii să fie „mutaţi” pe înălţătoare de scaune.

3. Nu trimiteţi niciodată SMS de la volan. Cât de periculoasă este această „activitate” în timp ce conduci a fost demonstrat ştiinţific. S-au făcut teste pentru a măsura timpul de reacţie al unui şofer în timp ce scrie sau citeşte un SMS. Rezultatul este foarte grăitor. Timpul de reacţie este aproximativ egal cu cel al unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice.

4. Scaunul şoferului NU ESTE bucătărie, salon de machiaj sau de coafură. Este foarte important ca atunci când te afli la volan singura activitate ar trebui să fie cea de şofat. Din păcate, foarte mulţi conducători auto nu doar conduc maşina ci mănâncă, îşi aranjează podoaba capilară sau chiar reîmprospătează rujul de pe buze.

5. Nu uitaţi că nu sunteţi singuri pe şosele. Foarte multă lume uită sau cel puţin se comportă ca şi cum ar fi singuri pe şosea. Acest lucru poate să ducă la evenimente deosebit de periculoase. Pe lângă maşini în trafic mai există biciclişti, motociclişti, pietoni şi ocazional căruţe. Este indicat să fii precaut atunci când se negociază o curbă, să adaptezi viteza la condiţiile de drum, să fii atent la trecerile de pietoni, să fii precaut atunci când traversezi o intersecţie.


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide