Chinezii intră în posesia celei mai mari rafinării din România şi a peste 800 de benzinării

 

 

China Energy Company (CEFC) a convenit preluarea unei participaţii de 51% la KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, în cadrul unor acorduri în valoare totală de 4 miliarde de dolari semnate luni la Beijing, în industria petrolului şi gazelor, telecomunicaţii şi energie nucleară, transmite Reuters.

O sursă apropiată situaţiei a evaluat KMG International la 500 milioane dolari-1 miliard de dolari.

Citeşte şi VIDEO. 5 minute de circ. Poliţist luat la mişto de un şofer care a încălcat legea

Citeşte şi VIDEO. 80% din maşinile second-hand aflate la vânzare în România au kilometrajele modificate. Ce putem face?

Citeşte şi TV, prima dubă autohtonă. Încă o marcă românească de care s-a ales praful. FOTO – VIDEO

Într-un comunicat al KMG International se arată că a fost încheiat un memorandum de înţelegere între KazMunayGas şi CEFC China Energy Company Limited, pentru crearea şi dezvoltarea la nivel internaţional a unui parteneriat strategic în sectorul de petrol si gaze.

Potrivit KMG International, activele şi operaţiunile deţinute şi derulate de KMG International în Europa şi în regiunea Mării Negre vor sta la baza acestei platforme de dezvoltare, care va urmări atât creşterea performanţelor operaţionale şi financiare ale KMG şi ale subsidiarelor sale din afara Kazakhstanului, cât şi extinderea la nivel internaţional a activităţilor şi operaţiunilor de profil derulate de compania CEFC.

„În cadrul memorandumului, CEFC şi-a exprimat intenţia de a prelua o parte din acţiunile deţinute de KMG în cadrul KMG International şi, în acest sens, a transmis către unicul acţionar, KMG, o propunere de preluare”, se arată în comunicat.

Grupul KMG va lua în considerare continuarea livrărilor de ţiţei pe termen lung către subsidiarele KMG International, pentru susţinerea şi extinderea operaţiunilor de profil ale acestora în Europa.

Citeşte şi VIDEO. Şi-a luat un M3 de 50.000 de lire, dar nu ştia cine a condus-o înaintea lui

Citeşte şi FOTO Carburantul de 84,9 lei litru din România

Citeşte şi Numerele auto între YAD şi SEX. JOS e interzis, SUS e permis, COW n-ai voie, BOU ajunge pentru toţi

Parteneriatul strategic va aduce beneficii companiilor KMG, CEFC şi KMG International, va stabili cadrul necesar pentru viitoare proiecte comune şi va contribui la creşterea economică şi socială a zonelor în care acestea vor fi implementate, inclusiv în România, precizează comunicatul.

KMG International este deţinută integral de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.

La nivel european, KMG International deţine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanţi în România, Republica Moldova, Bulgaria, Franţa, Spania, Georgia. Grupul operează două rafinării – Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti.

CEFC China Energy Company Limited derulează operaţiuni în industria petrolului şi gazelor şi în sectorul financiar în aproximativ 15 ţări. Cu o cifră de afaceri de circa 30,5 miliarde de euro în 2014 şi peste 20.000 de angajaţi în întreaga lume, compania s-a situat printre primele 500 cele mai importante companii capitalizate la nivel mondial şi printre primele 500 celemai influente branduri din lume.

CEFC, care îşi desfăşoară majoritatea activităţilor în Shanghai şi Beijing, şi-a dezvoltat echipa de trading în Singapore, angajând 12 manageri de la grupurile energetice PetroChina şi Sinopec, precum şi alţi foşti directori cu experienţă în achiziţii în industria energetică.

Compania chineză intenţionează să investească „miliarde” de dolari pentru extinderea reţelei de retail la peste 3.000 de benzinării, a spus sursa citată de Reuters.

Citeşte şi GALERIE FOTO Dacia 1310 TS – Cea mai luxoasă maşină produsă în Epoca de Aur

Citeşte şi Uite folia, nu e folia! Ce s-a întâmplat cu maşina de poliţie cu folie închisă la culoare pe geamuri

O parte din finanţare va proveni din fondul de dezvoltare a infrastructurii „Drumul Mătăsii” al Chinei, în valoare de 40 de miliarde de dolari.

„Kazakhstanul este bogat în petrol şi gaze şi este un vecin bun al Chinei. Acordul corespunde strategiei guvernamentale”, a arătat sursa.

China vrea să relanseze vechiul Drum al Mătăsii, cun un plan ambiţios de construcţie de linii ferate, autostrăzi, facilităţi de petrol şi gaze, reţele electrice şi alte legături cu ţările din Asia Centrală, Vestică şi de Sud, în cadrul iniţiativei „O centură, Un drum”.

Totodată, CGN Mining, o subsidiară listată a companiei de stat China General Nuclear Power Corporation, a anunţat luni seara că a încheiat un acord cu compania kazahă Kazatomprom pentru o participaţie minoritară la aceasta, în vederea exploatării zăcămintelor de uraniu din Kazahstan.

CGNPC Uranium Resources, o altă subsidiară, a China General Nuclear Power Corporation, va colabora la rândul ei cu Kazatomprom pentru furnizarea de carburant clienţilor din China, Kazakhstan şi alte state.

Grupul KMG International (fostul Rompetrol Grup) a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 11,4 milioane dolari, faţă de pierderi de 30 milioane dolari în perioada similară din 2014, chiar dacă afacerile au scăzut, ca urmare a declinului cotaţiei ţiţeiului la nivel internaţional.

Pe fondul deprecierii majore a materiilor prime (ţiţei) şi a produselor finite, cifra de afaceri brută înregistrată de grup în primele nouă luni a scăzut cu 25%, de la aproximativ 10,3 miliarde dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut la 7,7 miliarde dolari în ianuarie-septembrie anul acesta.

Citeşte şi VIDEO Ce maşină are premierul României

Citeşte şi VIDEO PROMOTOR. Cum se fabrică Dacia – o incursiune în fabrica mărcii româneşti

Citeşte şi Ce PREŢURI are rivalul rusesc al Daciei Logan şi ce conţin versiunile de echipare – GALERIE FOTO

Citeşte şi Noul Fiat Tipo, concurentul care ”îi suflă în ceafă” Loganului. Prezentare şi GALERIE FOTO