Centura Bacăului, inaugurată cu un an mai devreme, deși nu e finalizată
Centura Bacăului va fi inaugurată miercuri, 2 decembrie, cu un an mai devreme decât prevede contractul, deși nu e finalizată. Motivul este unul tipic românesc: pe 6 decembrie sunt programate alegerile parlamentare, iar guvernanții vor să folosească acest eveniment în campania electorală.
Moldova primește miercuri primii kilometri de autostradă din istorie. Este vorba de sectorul de 16 kilometri care face parte din Centura orașului Bacău. Ulterior, acesta va face parte din viitoarea autostradă A7 care ar trebui să lege Moldova de Capitală.
Inaugurarea acestui sector de autostradă se face cu mai mult de un an în avans față de data prevăzută în contract. Mai exact, 2 decembrie 2020 față de 1 ianuarie 2022. Este o premieră în România. Ce nu este nimic nou este faptul că noul tronson de autostradă va fi deschis traficului înainte ca lucrările să fie complet finalizate. O confirmă chiar ministrul Transporturilor Lucian Bode, care a insistat pe inaugurarea autostrăzii înainte de alegeri.
„În urma discuțiilor pe care le-am avut cu antreprenorul, cu beneficiarul, cu cei care răspund de siguranța rutieră, cu absolut toți cei implicați în procesul de dare în trafic fără niciun risc pentru VO Bacău, pot să vă spun că miercuri, 2 decembrie, vom da în circulație Varianta de Ocolire Bacău”, a declarat ministrul Bode, potrivit Deșteptarea.ro.
De ce este inaugurată Centura Bacăului mai devreme deși nu e finalizată
Chiar fără niciun risc nu va fi această inaugurare, în condițiile în care mai sunt lucrări de finalizat. Astfel, circulația va fi restricționată pe podul peste Bistrița, unde va funcționa doar un fir al autostrăzii. Practic, se va circula în regim de o bandă pe sens.
Cei 16 km de autostradă care vor fi deschiși miercuri fac parte din autostrada A7 care va brăzda Moldova de la Nord la Sud. Tronsonul de 16 km de autostradă face parte din proiectul Centurii Bacăului în lungime totală de 32 de km (restul de km fiind la profil de drum național).
Contractul pentru executarea centurii Bacău are o valoare de circa 668 milioane de lei și a fost semnat în decembrie 2018 cu asocierea de companii românești UMB-Tehnostrade. Lucrările au început în martie 2019. Termenul de proiectare și execuție este de 3 ani pentru toată centura (16,27 km de autostradă plus 14,54 km de drum național cu o bandă pe sens), adică ianuarie 2022.
Deja partea vestică a centurii, drum cu câte o bandă pe sens, între DN11 și DN2, a fost deschisă traficului pe 3 septembrie.