Fiabilitatea este un criteriu important în alegerea unei mașini, dar există și motoare care suferă de probleme serioase, greu de remediat. Următoarea listă aduce în atenția dumneavoastră cinci motoare care ar trebui evitate.
Putem spune că mașinile moderne sunt mult mai ușor de utilizat decât cele mai vechi din prisma faptului că oferă, de cele mai multe ori, confortul și fiabilitatea necesare utilizatorilor. Tehnologiile moderne fac ca noile motoare să fie mai eficiente, performante și mai puțin pretențioase la condițiile de drum. Cu toate acestea, există și cazuri în care producătorii au lansat și motoare care nu se ridică la înălțimea cerințelor și indiferent de cât de bine sunt întreținute, tot vor dezvolta probleme în timp. Unele dintre aceste motoare pot avea probleme chiar și înainte de a atinge 100.000 de kilometri.
Canadienii de la Car Help Corner au realizat o listă cu cinci motoare care ar trebuie evitate din cauza problemelor de fiabilitate. Chiar dacă studiile se bazează pe mașini vândute în America de nord, o parte dintre aceste motoare pot fi regăsite și pe mașini comercializate în Europa.
Acest motor cu patru cilindri a fost folosit pe vehicule din grupul General Motors între 2006 și 2018, în special pe modele crossover. Este un motor care suferă de câteva probleme. Din cauza faptului că are injecție directă, pot apărea depuneri de carbon care pot afecta funcționalitatea motorului. Acest motor are obiceiul să consume și destul de mult ulei și poate să sufere și de scurgeri de ulei. Cea mai mare problemă este ruperea lanțului de distribuție, situație care duce la distrugerea întregului motor.
Ford produce motoarele EcoBoost în patru cilindri de ceva timp, perioadă în care motorul a avut timp să se maturizeze. Cu toate acestea, versiunile timpurii ale acestor motoare pot avea probleme destul de mari. Spre exemplu, motorul de 1,6 litri poate da rateuri, poate avea pierderi de ulei, antigel sau combustibil. Acesta a fost înlocuit de motorul de 1,5 litri, dar și cel de 2,0 poate reprezenta o alternativă bună. Puțină grijă trebuie să existe și în cazul motoarelor de 2,3 litri, cum este cel de pe Mustang, care pot dezvolta probleme pe partea de garnitura de chiulasă, supraîncălzire sau scurgeri de antigel. Dacă doriți să cumpărați o mașină dotată cu un astfel de motor, orientați-vă către exemplare cu istoric de service și cât mai recente cu putință.
Acest motor pe motorină a fost introdus în 2014 pe camioneta RAM 1500 și Jeep Grand Cherokee. La fel ca multe alte motoare diesel moderne, acest propulsor poate suferi de diferite probleme, cum ar fi defectarea răcitorului de ulei, ceea ce poate duce la infiltrarea de antigel în ulei, valve EGR fragile sau lanțuri de distribuție care se rupt. Cele mai multe probleme apar la motoarele produse între 2014 și 2015.
Subaru este recunoscut pentru performanțele din competițiile de raliu. Modele precum Legacy sau Impreza l-au făcut pe Colin McRae unul dintre cei mai aclamați piloți din istorie. Cu toate acestea, motorul de 2,5 litri boxer nu este un monument de fiabilitate. Cunoscut drept EJ25, acesta este predispus la cedări ale garniturilor de chiulasă și la consumul mare de ulei.
Acest motor de 2,0 litri supraalimenta cu turbină a fost folosit de producătorul german între 2011 și 2017 pe modele populare precum Seria 2, Seria 3 și chiar Seria 5. A fost folosit și pe SUV-uri precum BMW X1 sau X3. Una dintre cele mai comune probleme ale acestui motor este la lanțul de distribuție, care poate ceda. Pot apărea probleme și la injectoare, la admisie sau furtunuri.
VIDEO