Cele mai întâlnite greşeli făcute la volan de şoferii români

Publicat: 07 12. 2015, 16:00

 

La prima vedere, condusul unei maşini poate părea o treabă destul de simplă, dar pentru a conduce în condiţii de siguranţă este necesar îndeplinirea unui set de reguli. Adevărul.ro propune câteva reguli de care ar trebui să ţii cont atunci când te urci la volan. Chiar dacă unii le ştiu deja nu strică niciodată să le recapituleze.

1. Telefonul mobil

handsfree.

Citeşte şi Chinezii intră în posesia celei mai mari rafinării din România şi a peste 800 de benzinării

 

2. Centura

Un gest indispensabil atunci când te urci la volan este folosirea centurii de siguranţă. Poate părea un clişeu pe care l-aţi auzit de mai multe ori, dar în cazul unui accident aceasta îţi poate salva viaţa.

3. Luminile

Nerespectarea obligaţiei de a folosi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei pe drumuri naţionale europene sau autostrăzi este o altă greşeală făcută de şoferi. Apropo, pentru o astfel de abatere poţi primi o amendă de aproximativ 400 de lei.

4. Trecerea pe culoarea galbenă 

Sunt mulţi şoferi care ignoră riscurile şi forţează culoarea galbenă a semaforului, crezând că lor nu li se poate întâmpla un accident. Pe lângă accident, abaterea de la regulă se sancţionează cu amendă de peste 300 de lei.

Citeşte şi VIDEO Concurentul lui Logan, câştigător al premiului “Autobest 2016”

5. Depăşirea coloanelor

Depăşirea coloanelor de maşini oprite la semafor se pedepseşte cu o amendă de peste 500 de lei dar şi suspendarea dreptului de a conduce pentru de 30 de zile.

6. Nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers

Pentru preîntâmpinarea oricărui accident, schimbare direcţiei de mers nu se face niciodată fără a semnaliza în prealabil această intenţie. Pare un lucru banal, dar în trafic putem vedea foarte des că mulţi şoferi uită, sau sunt prea comozi ca să semnalizeze. 

Citeşte şi Cum ar fi ca maşina ta să ajungă în mâinile celor de la ISIS? I s-a întâmplat unui american

7. Lipsa documentelor 

Orice şofer are obligaţia să aibă asupra sa documentul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al maşinii, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege. Lipsa acestora îi poate costa o amendă de peste 600 de lei.

8. Permisul expirat

Şoferii au obligaţia de a-şi preschimba documentele atunci când expiră. Pentru asta, dacă sunt prinşi, riscă o amendă de circa 800 de lei. 

Citeşte şi GALERIE FOTO. D33, un concept italienesc care trebuia să relanseze Dacia

Citeşte şi VIDEO Ce maşină are premierul RomânieiCiteşte şi Limuzina de 60.000 de euro cu care se plimbă Mitropolitul Ardealului. GALERIE FOTO

 

Citeşte şi VIDEO PROMOTOR. Cum se fabrică Dacia – o incursiune în fabrica mărcii româneşti

Citeşte şi VIDEO Uită de Van Damme care face şpagatul pe camioane, Volvo a reuşit să facă o reclamă mai tare