Cele mai folosite metode de fentare a radarului. VIDEO
Când auzim de radar avem întotdeauna un mare sentiment de repulsie. În decrusul timpului conducătorii auto au căutat metode care să-i scape de această pacoste, de la bliţuri de avertizare date de colegii de trafic, la aplicaţiile pentru smartphone prin care şoferii se pot avertiza reciproc de locurile unde sunt prezente radarele, formele au evoluat şi ele odată cu progresul tehnicii. Adevărul.ro a elaborat un top al celor mai întâlnire metode utilizate de şoferi, iar respectarea vitezei regulamentare nu se află printre ele. Iată care sunt acestea:
1. Flash-uri cu farurile
Probabil că această metodă este şi cea mai veche. Deşi sunt prea ”sărace” în informaţie, flash-urile cu farurile s-au dovedit destul de eficiente în decursul timpului. Sunt cel mai des folosite la intrările în localităţi. De multe ori se dovedesc a fi alarme false, dar chiar şi aşa şoferii continuă să se încreadă în această metodă.
2. Detectoarele de radar
Într-o perioadă erau interzise, dar cu toţii am avut cunoscuţi care se panicau şi ascuneau aparatul cât de repede puteau în momentul în care depistau un radar, sau chiar au primit amendă pentru folosirea lui. Acum însă site-urile de comerţ online sunt pline de anunţuri privind comercializarea unor astfel de aparate. Costă puţin peste 400 de lei şi se mândreşte cu opţiuni precum: ”Performanţă ridicată, stil rafinat, display strălucitor pe care recunoaşterea pictogramelor se face cu uşurinţă, oferă detecţia semnalelor laser pe 360 de grade, oferă utilizatorului posibilitatea de a aprecia distanţa faţă de radar, şi detecteaza cele mai noi moduri POP (Super-fast, Instant-on) ale pistoalelor radar.”
3. Aparatele antiradar
Acestea detectează semnalele radarelor, doar că antiradarele le şi bruiază, acesta fiind motivul pentru care se află în ilegalitate.
4. Staţiile de emisie recepţie
Metodă ”brevetată” de şoferii de curse lungi de TIR-uri, între timp aceasta a fost împrumutată şi de şoferii maşinilor mici. Conducătorii auto îşi comunică între ei dacă în zonă în care circulă sunt sau nu radare. Preţul unei staţii porneşte de de 300 de lei, iar aceste aparate sunt legale cu condiţia să nu depăşească 4 waţi.
5. Spray-ul antiradar
Deşi pare o glumă pentru cei naivi, internetul oferă o grămadă de anunţuri de vânzare a unor astfel de produse, ceea ce ne dovedeşte că metoda funcţionează. Conform prospectului, spray-ul iţi face maşina invizibilă pentru radar. Iată şi un filmuleţ care ne demostrează cât sunt de eficiente:
E bine să ştiţi că orice acţiune asupra numărului de înmatriculare care împiedică citirea acestuia de către radare este ilegală.
6. Sticker-ul antiradar
Metoda este destul de simplă. Peste numărul de înmatriculare se lipeşte un sticker, care îl face 100% invizibil. Chiar dacă cu ochiul liber numărul se vede, când este fotografiat sau filmat, literele peste care este aplicat autocolantul devin invizibile.
7. Aplicaţia Colegu’
Scopul acesteia este de a crea o comunitate de şoferi ce pot furniza şi distribui informaţii referitoare la trafic. Colegu’ oferiă suport vizual şi audio pentru alerte, aplicaţia putând trimite notificări vizuale şi audio referitoare la puncte de interes precum radare mobile sau fixe, sau filtre de Poliţie.
După toate acestea, ne întrebăm cum de s-a ajuns aici? Cum rămâne cu respectarea vitezelor legale şi de ce au fost ele impuse? Radarul ar trebui să fie un instrument care atenţionează în privinţa unor abuzuri, şi are ca finalitate îmbunătăţirea siguranţei de pe şosele, dar se pare că în iureşul vremurilor moderne în care trăim, reducerea vitezei nu mai este la modă. Sau viteza legală e de formă şi o respectă doar fraierii? Vă lăsăm pe dumneavoastră să trageţi concluziile.