Cele mai complicate semne de circulație din România. Indicatoarele care te lasă fără carnet

Autor: Radu Țuțulan 31 aug. 2023 Știri auto

Deși majoritatea indicatoarelor rutiere sunt cunoscute de șoferii din România, există și o serie de semne de circulație mai complicate, cărora dacă nu le dai atenție riști să provoci un accident sau să rămâi fără carnet.

Complexitatea acestor semne de circulație nu e dată neapărat de numărul de informații pe care le conține. Ci, mai degrabă, de necunoașterea temeinică a legislației rutiere.

Pentru că șoferii au obligația de a cunoaște semnificația TUTUROR semnelor de circulație. Iar asta poate fi demonstrat de cei care își doresc să obțină carnetul auto prin susținerea examenului teoretic. Iar la cel practic, examinatorul va urmări nu doar cum conduce candidatul mașina, ci și respectarea indicatoarelor rutiere.

Cele mai complicate semne de circulație din România

Un triunghi roșu, cu un cerc în mijloc, înconjurat de o săgeată care se bifurcă. Așa poate fi descris indicatorul care avertizează că urmează o zonă unde șoferii pot întoarce, dar cu acordarea de prioritate vehiculelor care circulă din sens opus, ori își pot continua deplasarea înainte.

Pentru că a fost de curând introdus, mulți șoferi nu au știut ce înseamnă.

Un alt indicator buclucaș este cel de prioritate PENTRU vehiculele care circulă din sens opus. Acest cerc roșu, având în interior desenate o săgeată neagră cu vârful în jos în stânga și una roșie cu vârful în sus în dreapta, înseamnă că ai obligația de a permite trecerea mașinilor care vin din sens opus. Nu de puține ori s-a întâmplat ca șoferii să îl confunde cu semnul de prioritate FAȚĂ de mașinile din sens opus. Adică un pătrat albastru, având în interior în stânga o săgeată roșie cu vârful în jos și în dreapta una albă cu vârful în sus. În cazul acestora, tu ai prioritate și cel din sens opus e obligat să oprească.

Cei care confundă aceste semne, riscă să provoace un accident, dar și să rămână fără carnet.

Constituie contravenție și se sancționează cu 6-9 puncte amendă, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere […], dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație”, se precizează în Codul Rutier.

 

Ce obligație ai când întâlnești semnul de viteză minimă

Indicatorul care indică banda pentru vehicule lente, de asemenea, îi pune în dificultate pe unii șoferi. Mai ales când indică două viteză limită diferite.

Acest indicator este unul orientativ. El informează șoferii cu privire la viteza minimă cu care ar trebui să se circule pe o anumită bandă.

Dacă, de exemplu, putem întâlni acest indicator albastru, pătrat, cu 3 benzi, dintre care cea din stângă are cifra 80 și cea din mijloc cifra 50. Iar cea din dreapta nu are nicio viteză, ceea ce înseamnă că aceea este banda destinata vehiculelor lente. În schimb, banda din stânga (banda 3) e pentru mașinile care ar trebui să circule cu minimum 80 km/h. Iar cele aflate pe banda din mijloc (banda 2) cu peste 50 km/h. Dar, asta nu e o obligație, ci doar o recomandare.

Un indicator similar, dar cu 3 benzi care are fiecare indicată o limită de viteză, are același sens orientativ.

Primele indicatoare rutiere au apărut în România în jurul anului 1899, pe actualul DN1, între Câmpina și Predeal. Acestea erau indicatoare de direcție, însoțite de câteva borne kilometrice și hectometrice.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide