Cele mai ciudate reguli de circulație din Europa
Chiar dacă Uniunea Europeană înseamnă că legislația a fost armonizată în cele mai multe țări din Europa, asta nu înseamnă că reguli bizare de circulație nu au supraviețuit în unele locuri. De la confiscarea mașinii la plata parcării la chioșcurile de ziare, iată care sunt cele mai ciudate reguli de circulație din Europa.
Să conduci mașina în afara țării pare simplu – la urma urmei, regulile de circulație sunt identice peste tot. Ei bine, nu chiar. Fiecare țară are particularități, iar unele dintre acestea sunt neobișnuite.
Franța: taxa de parcare se plătește la chioșcul de ziare
Tichetele de parcare pot fi plătite direct la un chioșc de ziare din apropiere, care este autorizat să emită o chitanță pentru asta. În caz contrar, plata ulterioară este semnificativ mai mare. În plus, atenție la ploaie! Limitele de viteză se reduc cu 10 km/h atunci când plouă (pe drumuri expres, de la 110 km/h la 100 km/h și pe drumuri naționale, de la 90 km/h la 80 km/h), iar pe autostradă, cu 20 km/h.
Italia: mașina se confiscă pentru consum de alcool
Dacă ai o alcoolemie de peste 1,5 la mie, amenda este de până la 6.000 de euro, iar uneori riști chiar închisoarea. În cel mai nefericit caz, mașina poate fi confiscată dacă cel care este prins băut la volan este și proprietarul mașinii. În plus, în sezonul cald (16 mai – 14 octombrie), folosirea anvelopelor de iarbă și all-seasons se poate face doar dacă indicele de viteză al acestora este cel puțin egal cu cel trecut în talonul mașinii. Motocicliștii care sunt prinși fără cască sunt și mai aspru pedepsiți: aceștia riscă să fie arestați pentru 60 de zile.
Cele mai ciudate reguli de circulație: Ce este taxa de girofar?
Austria: Taxă de girofar pentru chemarea nejustificată a polițiștilor
Pentru accidentele soldate doar cu pagube materiale la care este chemată poliția, deși acestea se pot rezolva amiabil, se percepe o taxă suplimentară de 36 de euro. Denumirea este sugestivă – Blaulichtsteuer, pe care încercăm să o traducem ca taxă de girofar.
Elveția: Depășirile de viteză te pot trimite închisoare
Cele mai grave abateri de circulație te pot lăsa fără 10.000 de franci elvețieni (circa 9.300 de euro). Dacă ești catalogat ca „vitezoman”, riști cel puțin un an de închisoare și confiscarea mașinii. Vitezomanii sunt cei care depășesc viteza legală cu mai mult de 40 km/h în zonele limitate la 30 km/h, cu mai mult de 50 km/h în oraș, cu peste 60 km/h în afara localității și cu peste 80 km/h pe autostradă.
Spania: Discount la plata rapidă a amenzilor
Sistemul este similar cu cel din România, doar că reducerea la jumătate a amenzilor se aplică timp de 20 de zile. În plus, mașinile trebuie să aibă două triunghiuri reflectorizante, nu doar unul. Prevederea se aplică inclusiv mașinilor închiriate, așa că verificați la preluarea mașinii să aibă două triunghiuri. În caz contrar, șoferul este bun de plată.
Grecia: Parcarea interzisă doar în anumite perioade
E ușor să încalci regulile de circulație în Grecia. Spre exemplu, știai că semnele de parcare interzisă cu o linie verticală pe mijloc se referă la săptămânile impare, iar cele cu două linii verticale, la săptămânile pare? De asemenea, spre deosebire de Spania li România, în Grecia amenzile se dublează dacă nu sunt plătite în 10 zile. Spre exemplu, în locul amenzii de 350 de euro pentru trecerea pe roșu, vei avea de plată 700 de euro.
În afara regulilor de circulație ciudate, cei care călătoresc cu mașina în Europa trebuie să țină cont de taxele de drum care trebuie plătite. Iar înainte de călătorie, nu strică să facă o verificare ca la carte a mașinii, pentru a nu avea surprize pe drum.
sursa: ADAC