Cele mai căutate piese la dezmembrări auto în 2024: Cumpără inclusiv componente defecte!

Autor: Radu Țuțulan 18 aug. 2024 Știri auto
Cele mai căutate piese la dezmembrări auto în 2024: Cumpără inclusiv componente defecte!

Afacerile cu piese auto la mâna a doua sunt în continuă expansiune, iar firmele de dezmembrări nu duc niciodată lipsă de clienți. Unii cumpără inclusiv componente defecte sau avariate. Iată care sunt cele mai căutate piese la dezmembrări în 2024.

Pentru că an de an în România sunt importate sute de mii de mașini la mâna a doua, un nou tip de afacere a prosperat.

Au apărut tot mai multe parcuri de dezmembrări auto, care dezasamblează bucată cu bucată vehiculele scoase din circulație, avariate sau abandonate. Apoi, piesele funcționale sunt revândute, iar cele care nu mai au nicio valoare, teoretic, sunt casate. În realitate, chiar și componentele defecte și-ar putea găsi cumpărător.

Cele mai căutate piese la dezmembrări auto în 2024

Pentru a afla care sunt cele mai căutate piese la dezmembrări auto în 2024, am apelat la mai multe centre din Ilfov, Prahova și Argeș.

Astfel, printre cele mai căutate componente la mâna a doua se numără:

  • farurile și stopurile;
  • aripa stânga sau dreapta;
  • bara față sau spate;
  • radiatorul;
  • geamurile laterale;
  • turbina;
  • portieră;
  • sisteme de închidere a ușilor sau portbagajului, etc.

Nu știu să zic exact care sunt cele mai căutate piese, că se cer de toate. Se cumpără faruri, stopuri, uși, turbine, diverse piese de la motor, scaune, banchete. Practic, totul se poate vinde”, ne-a spus angajatul unei firme de dezmembrări din Județul Ilfov.

Pentru tamponări se caută piese, de obicei, adică pentru avarii ușoare. Că sunt multe accidente din astea ușoare, când se sparge un far, se rupe o bară, se îndoaie capota, haionul de la mașină. Și omul ca să nu cumpere o piesă nouă, preferă ceva ieftin. Și chiar dacă nu se potrivește la culoare sau are ceva lipsă”, a spus reprezentantul unui centru de dezmembrări din Prahova.

În general sunt două categorii principale de clienți, mecanicii care vor piese de schimb și șoferii care vor piese ieftine.

Mecanicii iau piese la mâna a doua fie ca să obțină un profit mai mare de la clienți, că le spune că au luat piesă nouă. Fie că nu găsesc piesa necesară. În schimb, majoritatea șoferilor vin la dezmembrări că nu au bani să-și ia pisă nouă, dar trebuie să-și repare cumva mașina” a spus un angajat la unei firme de dezmembrări din apropiere de Ploiești.

Românii cumpără inclusiv piese defecte de la dezmembrări

Deși firmele de dezmembrări vând, teoretic, doar piese funcționale, sunt români care acceptă să cumpere chiar și componente defecte.

Cele mai cerute piese sunt astea de caroserie. Aripi, grile, far, stop, bare, portieră sau un geam. Dar mai sunt unii care vor turbină sau filtru de particule, chiar și defecte. Probabil că vor să vândă mașina și pun pe ea orice piesă găsesc, numai să fie. Și apoi e problema cumpărătorului ce face mai departe, cum se descurcă”, a recunoscut un alt reprezentant al unei firme de dezmembrări auto din Pitești, județul Argeș.

Piesele la mâna a doua sunt ieftine, uneori costând chiar și de 3-4 ori mai puțin decât o componentă nouă.

Dar, principalul dezavantaj este că nimeni nu îți garantează că acea piesă este bună.

Noi verificăm fiecare piesă, vizual și acolo unde se poate, cu diverse testere. Dar, adevărul este că nu ai de unde să știi dacă, de exemplu, o portieră care pare ok nu a fost lovită și chituită. Și nici dacă turbina sau electromotorul vor mai funcționa 100.000 de kilometri sau se vor strica după 1.000. Cum îți e norocul”, a recunoscut reprezentantul unui alt centru de dezmembrări din apropiere de Curtea de Argeș.

Unele firme de dezmembrări oferă garanție pentru componentele achiziționate. Astfel, dacă ai ghinion și iei o piesă defectă, o poți înlocui sau îți poți recupera banii.

Dar, de cele mai multe ori, condiția este ca acea componentă să nu fi fost montată pe mașină, altfel se poate considera că defecțiunea a survenit ca urmare a utilizării necorespunzătoare. Chiar dacă este vorba de o piesă second-hand.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide