Ai primit semnalizări cu farurile de la alți șoferi? Iată care sunt cele 4 reguli nescrise din trafic și ce înseamnă când un alt conducător auto îți dă flash-uri.
Șoferii din România, dar nu numai, au dezvoltat un limbaj mut. Atunci când te așteaptă un radar după curbă sau când uiți să pleci de pe loc, e foarte probabil să primești flash-uri.
Dar și când ți se va semnaliza că ești lăsat să treci prin fața altei mașini sau să te dai din calea alteia, poți primi flash-uri.
Cele 4 reguli nescrise din trafic, atunci când dai sau primești flash-uri, sunt, în general, acestea:
Desigur, sunt unii șoferi care își exprimă nervii sau frustrarea folosind semnalele luminoase. Așa cum, alții, dau flash-uri altui șofer pentru a-l saluta.
Iar, în unele cazuri, cel din spate sau din față îți poate da flash-uri ca să-ți semnalizeze o problemă:
Când un șofer îți dă flashuri, poate însemna, în general, 4 lucruri.
Flash-urile din spate, la semafor te avertizează că trebuie să avansezi. În general, când se pune culoarea verde, cel aflat în spate poate da flash, ca să-ți atragă atenția că trebuie să te pui în mișcare.
Flash-urile din spate, în mers, le vei întâlni, în general, pe drumurile care au două benzi pe sens, iar tu circuli pe banda a doua. Acest semnal reprezintă o solicitare de a te da la o parte pentru a-i face loc celui din spatele tău.
Flash-urile din față, în mers, te avertizează că urmează să întâlnești un radar sau un echipaj de poliție. Acest semnal între șoferi se folosește încă din timpul comunismului. Este modul prin care conducătorii auto se ajută reciproc, pentru a scăpa de amendă. În general, cei care au observat un echipaj de poliție, semnalizează șoferilor care vin din sens opus, prin două flash-uri scurte, prezența acestuia.
Flash-urile din față, în intersecție, reprezintă permisiunea pe care ți-o dă cel din sens opus de a intra în intersecție, în fața lui. Sau de a vira prin fața lui, fiind dispus să reducă viteza sau să oprească pentru a te lăsa să treci.
Conform legii, e interzis să dai flash-uri. Șoferii pot primi amendă și puncte de penalizare pentru folosirea incorectă a luminilor.
Conform Codului Rutier, această abatere se sancționează cu 2 sau 3 puncte-amendă.
Ceea ce înseamnă o sancțiune de 290 sau 435 de lei, la care se adaugă și 2 puncte de penalizare.