Cele 3 opțiuni ale șoferilor din România: DRL, fază scurtă sau amendă. Tu ce alegi?

Autor: Radu Țuțulan 14 sept. 2023 Știri auto

Odată cu modificarea Codului Rutier, din vara aceasta șoferii care circulă pe drumurile publice din România au doar 3 opțiuni: DRL, fază scurtă sau amendă. Unii aleg conștient, alții sunt amendați pentru că nu știu legea.

La jumătatea lunii iunie, a intrat în vigoare legea care-i obligă pe toți șoferii să circule cu luminile aprinse.

Legea 168/2023, stabilește că luminile de întâlnire sau faza scurtă trebuie folosite pe toate drumurile publice din România.

În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, se arată în Art. 44, Alin. (2) din Legea 168/2023.

DRL, fază scurtă sau amendă?

Practic, odată cu aplicarea acestei legi, șoferii au 3 opțiuni: DRL, fază scurtă sau amendă.

Pentru cei care nu sunt familiarizați, DRL înseamnă Daytime Running Lights. Acesta e un sistem conceput să aprindă automat o bandă LED sau un set de lumini de întâlnire, montate pe faruri sau grila față. Practic, șoferul scapă de grija pornirii farurilor sau a pozițiilor. Iar aceste DRL-uri funcționează permanent pe timpul zilei. Iar când e aprinsă faza scurtă, DRL fie își reduc intensitatea, fie se sting de tot.

Atenție, însă, pentru că aceste sisteme trebuie montate din fabrică, pentru a fi omologate. Sau omologate de RAR, dacă montajul s-a făcut după ce mașina a ieșit din fabrică. Altfel, acestea sunt considerate neomologate și, legal, e ca și când șoferul ar circula fără lumini.

Faza scurtă este folosită de toți șoferii, în special noaptea, pe toate drumurile. Este suficient de intensă pentru a vedea drumul și obstacolele. Dar nu îi orbește pe șoferii care vin din sens invers, așa cum se întâmplă dacă e pornită faza lungă. Acum, legea obligă folosirea acesteia și ziua, dacă mașina nu are DRL.

Iar cei care nu folosesc nici DRL, nici faza scurtă, rămân cu o singură variantă: amenda!

Nerespectarea acestei obligații atrage o amendă contravențională în valoare de 290 de lei și 2 puncte de penalizare.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide