Potrivit avocaților, polițiștii de la Secția 16 Poliție au fost deconspirați de Google Maps.
Semnalul telefoanelor mobile i-a plasat pe câmpul unde s-ar fi produs agresiunea, dar anchetatorii au folosit şi imaginile înregistrate de camerele de supraveghere din zonă.
De asemenea, avocații susțin că având telefoanele ascultate şi urmărite, poliţiştii au început să discute între ei pe marginea subiectului după ce au început să primească citaţii, informează Mediafax.ro.
Procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor 9 agenţi de poliţie de la secţia 16, acuzaţi de lipsire de liberate, tortură, complicitate la tortură, purtare abuzivă şi fals intelectual.
În data de 1 septembrie 2020, cei nouă poliţişti făceau parte dintr-un filtru organizat în zona străzii Calea Şerban Vodă din Bucureşti, context în care au fost abordaţi de persoanele vătămate, care le-au adresat reproşuri cu privire la lipsa măştilor de protecţie.
Procurorii au stabilit că în scopul pedepsirii uneia dintre persoanele vătămate pentru reproşurile adresate, şase dintre inculpaţi, având asupra lor armament, au lipsit-o de libertate, încătuşând-o şi transportând-o pe un teren viran situat la periferia Sectorului 4.
Aici, trei dintre inculpaţi au bătut timp de aproximativ 30 de minute victima cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi a tălpilor. În tot acest timp, trei dintre agenţii de poliţie „au urmărit impasibili agresiunile la care persoana vătămată era supusă de către colegii lor, neintervenind pentru oprirea acestora”.
Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante. Apoi, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran.
Alţi doi inculpaţi au încuiat cealaltă victimă într-o autospecială de poliţie, „peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, nu înainte de a pulveriza spray lacrimogen în habitaclul autoturismului”. Ulterior, au transportat-o în sectorul 5, unde au descătuşat-o şi abandonat-o pe o stradă întunecată.
„Pentru a crea aparenţa unui comportament violent al victimelor şi a justifica astfel conduita agenţilor de poliţie, unul dintre inculpaţi a aplicat sancţiuni contravenţionale fiecărei persoane vătămate, atestând în mod nereal cu ocazia întocmirii proceselor-verbale de contravenţie că acestea au fost depistate în timp ce tulburau ordinea şi liniştea publică”, se arată în comunicat.
Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, un agent de poliţie din cadrul aceleiaşi secţii, acţionând în beneficiul unui agresor, i-a acordat ajutor în mod repetat, în scopul îngreunării cercetărilor.