Cea mai scumpă maşină cu GPL din România. Piele alcantara în jurul buteliei – FOTO
Numărul şoferilor care decid să-şi monteze instalaţii GPL pe maşini este într-o continuă creştere. Indiferent că sunt maşini mai scumpe sau mai ieftine, din dorinţa de a reduce facturile la combustibil, şoferii decid să trecă de la benzină la GPL. Această tendinţă este confirmată şi de statisticile RAR, instituţie care omologhează montarea acestor instalaţii.
Statisticile arată că în România aproape 5% din maşini sunt pe GPL. Cei care le montează spun că nu ar trebui să ne mirăm pentru că până şi proprietarii de maşini de mii de euro trec pe GPL.
În ultimul an de zile, firmele se mândresc că numeroase autoturisme de nouă generaţie le-au trecut prin atelier, iar clienţii sunt foarte multumiţi de schimbare. Au existat cazuri când unele firme au oferit clienţilor autoturism la schimb gratis pe durata montajului în service.
Printre cele mai scumpe maşini care au beneficiat de astfel de modificări sunt Porsche Cayenne, Audi A8, Range Rover, BMX X5, Mercedes ML,Mercedes S500, Mazda CX7 sau Inifiniti.
Galerie foto cu câteva dintre ele
Preţul şi durata montajului
Costul unei instalaţii GPL este direct proporţional cu autoturismul pe care urmează să fie montată. Astfel, pentru un autoturism în 4 cilindri, cu injecţie multipunct, există mai multe variante de instalaţii GPL cu preţuri între 2.100 şi 5.000 lei. Autoturismele de nouă generatie, cu injecţie directă necesită un montaj complex care durează aproximativ 8 ore, comparativ cu un montaj standard care durează maxim 4 ore.
Data „expirării”
Nu există un termen maxim de funcţionare al unei instalaţii GPL, însă rezervorul GPL expiră la 10 ani şi trebuie înlocuit într-un service autorizat RAR, în caz contrar, va fi imposibilă efectuarea ITP-ului.
Tipuri de instalaţii
Există mai mulţi factori de luat în considerare atunci când alegem o instalaţie GPL: modelul, anul de fabricaţie, motorul, nr. de kw. Tocmai de aceea se recomandă fiecărui client în parte un anumit tip de instalaţie GPL, care se potriveşte caracteristicilor autoturismului. Există instalaţii GPL pentru autoturisme cu diverse funcţii: valvetronic, kompressor, turbo, start&stop, injecţie directă.
Acte necesare
În momentul în care, clientul se prezintă în service i se cere talonul autoturismului pentru completarea unei cărţi de garanţie / certificat de conformitate, document necesar pentru omologarea la RAR in termen de 45 zile de la data montajului.
Interval de timp pentru vizitele de întreţinere
Revizia instalaţiei GPL se efectuează la fiecare 15.000 de km, dar nu mai mult de 12 luni, şi constă în schimbul filtrelor (faza lichidă şi faza gazoasă), dar şi calibrarea instalaţiei GPL. Se recomandă efectuarea reviziilor periodice, la fiecare 15.000 de km pentru exploatarea instalaţiei GPL în condiţii optime.
Pericol de explozie?
Rezervorul GPL NU EXPLODEAZĂ, deoarece multivalva ataşată pe rezervorul GPL are un sistem integrat care elibereaza controlat presiunea gazului în caz de impact sau incendiu.
Astfel, în caz de accident, rezervorul GPL se deformează, dar nu explodează. De asta suntem asiguraţi de cei de la firma Supergaz. Aceştia ne-au asigurat că atâta timp cât proprietarii NU au folosit instalaţii GPL improvizate sau artizanale, astfel de evenimente sunt excluse.
Amortizarea investiţiei
La un autoturism în 4 cilindri, instalaţia GPL se amortizează între 10.000 şi 15.000 de km, sau aproximativ 6 luni.