Cea mai mare mină de litiu din Europa rămâne închisă. Portugalia renunță la proiect

Autor: George Cristea 06 mai 2021 Știri auto

Cea mai mare mină de litiu din Europa rămâne închisă, după ce Portugalia a anunțat că renunță la proiect. Motivul îl reprezintă protejarea mediului, care ar fi fost neglijată de antreprenorii proiectului minier.

Intră în Galeria FOTO

Portugalia va anula un controversat proiect de extracție a litiului care ar presupune nivelarea unui masiv muntos în nordul țării, la Montalegre. Ministerul Mediului din Portugalia, Matos Fernandez, acuză „lipsa de profesionalism” a companiei care trebuia să asigure lucrările de exploatare. Potrivit Politico, firma care a câștigat contractul pentru lucrări în 2019, a prezentat un studiu „în mod clar insuficient” cu privire la impactul activității miniere asupra mediului înconjurător, motiv pentru care, contractul va fi reziliat.

Compania LusoRecursos, care a câștigat contractul de exploatare a litiului la Montalegre, nu ar fi prezentat un studiu care să arate cu adevărat care este impactul activității miniere asupra mediului înconjurător. Zăcământul din nordul Portugaliei este considerat cel mai important de pe continentul european și ar fi fost esențial pentru independența Uniunii Europene în ceea ce privește resursele de litiu. Acesta este un metal alcalin esențial în fabricarea bateriilor pentru mașini electrice.

Informat despre această anulare bruscă a contractului, CEO-ul LusoRecursos, Ricardo Pinheiro, a declarat că va iniția un „frumos proces în instanță”. LusoRecursos a susținut că din amplasament ar putea fi extrase până la 30 de milioane de tone de litiu care ar putea fi utilizate pentru a face totul, de la baterii pentru vehicule electrice, la infrastructura de stocare pentru energia regenerabilă.

Cea mai mare mină de litiu din Europa rămâne închisă. Ce înseamnă acest lucru

Ca și alte proiecte miniere din Europa, inclusiv cel de la Roșia Montană din România, și cel de la Montalegre a fost puternic contestat de locuitorii din zonă. Contractul presupunea nivelarea unui sit montan de 825 de hectare cu părți din noul proiect situate la doar câțiva metri de casele localnicilor, ceea ce a stârnit un val de reacții din partea acestora.

Totodată, impactul proiectului asupra sectorului agricol ar fi pus, de asemenea, în pericol accesul local la subvențiile agricole europene, care sunt esențiale pentru supraviețuirea zonei. O altă preocupare a localnicilor era legată de contaminarea apei din rezervorul aflat în apropierea sitului.

Deși guvernul portughez a renunțat la proiectul Montelegre, alte scheme de extracție a litiului din regiune avansează, potrivit ministrului Mediului. Acesta a confirmat că o ofertă a companiei miniere din Marea Britanie, Savannah Resources, pentru a dezvolta proiectul minei Barroso, de 680 de hectare, este în consultare. „Există o diferență uriașă între acest dezvoltator și atitudinea laxă arătată de alții”, spune ministrul.

Proiectele miniere din Portugalia ar putea să nici nu fie fezabile pe termen scurt. Spre deosebire de depozitele de litiu din Australia sau Brazilia, care sunt ușor de procesat, litiul găsit în Portugalia necesită o procesare complexă, care l-ar face necompetitiv din punctul de vedere al costurilor.

Portugalia nu este singura țară europeană care dorește exploatarea rezervelor de litiu. Serbia se află pe același drum, iar rezervele de litiu ale vecinilor noștri sunt printre cele mai mari din lume. Recent, și Germania a descoperit zăcăminte importante de litiu.


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide