Cea mai ieftină maşină electrică din Franţa, Bollore Bluecar, costă cât un Sandero full-option
S-ar putea ca maşina electrică Bollore Bluecar să rămână în vânzare doar pe teritoriul Franţei, dată fiind reticenţa publicului european pentru maşinile electrice. Dar există şanse ca Bluecar să-i convingă şi pe alţii, în primul rând datorită preţului atractiv.
Care se cifrează, în Franţa, la 12.000 euro (după scăderea bonusului guvernamental de 7.000 euro). Bani pentru care, în Franţa, se poate cumpăra şi Dacia Sandero Stepway, cu motorul TCe 90 – asta ca să ne facem o idee de cât de jos au reuşit să ducă preţul cei de la Bollore pentru maşina lor electrică.
Pe de altă parte, Bluecar e doar cu 1.700 euro mai ieftin decât noul Renault Zoe, care, în Franţa, după deducerea bonsului guvernamental pentru maşini electrice, are un preţ de pornire de 13.700 euro.
Comparativ cu Zoe, Bollore Bluecar are doar două portiere şi oferă spaţiu pentru patru pasageri într-un gabarit mai redus, cu o lungime de 3,65 metri faţă de Zoe, care are 4,1 metri lungime şi un ampatament mai generos. Totuşi, Bluecar reuşeşte să ofere un portbagaj generos, de 350 de litri, uşor mai bine decât Zoe.
Bollore Bluecar a fost desenat de Pininfarina, dar casa de design italiană nu şi-a propus să concureze cu maşini precum Zoe în concursuri de frumseţe, ci să realizeze un pachet pragmatic şi suficient de atractiv. În plus, caroseria lui Bluecar nu e vopsită în stil convenţional, ci e acoperită cu o folie din plastic ecologică.
În interior, Bluecar continuă stilul pragmatic al exteriorului, fiind depăşită de Zoe atât la capitolul aspect, cât şi la cel al dotărilor. Totuşi, Bluecar nu renunţă la aerul condiţionat, în timp ce un display central se ocupă de afişarea tuturor informaţiilor necesare, cu precădere a celor ţinând de autonomie şi încărcarea bateriei.
Constructiv, Bluecar beneficiază de un şasiu din aluminiu şi oţel, în timp ce panourile caroserie sunt din aluminiu şi materiale plastice. Lucru care face maşina să cântărească doar 1.120 kg (cel mai uşor Renault Zoe are peste 1,4 tone).
Prin urmare, Bollore Bluecar se laudă cu o autonomie maximă teoretică de 250 km în regim urban, respectiv 150 km în regim extraurban. Deloc rău pentru o maşină electrică, mai ales că motorul oferă o putere maximă de 50 kW (68 CP), mai mult decât satisfăcătoare pentru a-i conferi maşinii un demaraj 0-60 km/h în 6,3 secunde şi o viteză maximă de 110 km/h.
La fel ca Renault Zoe, şi Bollore Bluecar oferă separat bateriile, în cadrul unui contract de închiriere. Diferenţa faţă de Zoe este că vorbim de un singur tip de abonament, de 80 de euro/lună, fără limită de kilometri. Iar, la depăşirea a 400.000 km parcurşi cu maşina, este oferită o nouă baterie, fără costuri suplimentare.
Aşadar, Bollore Bluecar este o ofertă foarte interesantă pe fragila piaţă a maşinilor electrice, în Franţa devenind principalul concurent al lui Renault Zoe. Şi, chiar dacă Zoe are mai multe atuuri, o astfel de concurenţă este benefică pentru generalizarea mai rapidă a fenomenului maşinilor electrice.