Ce viteză trebuie să ai la trecerea de pietoni? Când se acordă prioritate celor care traversează

Publicat: 02 11. 2024, 07:00

Multe dintre accidentele grave de circulație se produc în zona trecerilor de pietoni. În unele situații, vina aparține șoferilor, care apasă prea tare pedala de accelerație, în alte cazuri e a pietonilor, care nu se asigură. Iată ce viteză trebuie să ai la trecerea de pietoni și când se acordă prioritate celor care traversează.

Cele mai multe accidente grave de circulație, care au loc în țara noastră, au două cauze principale.

Fie pietonii, care traversează neregulamentar sau care nu se asigură, fie șoferi, care circulă cu viteză prea mare sau sunt neatenți.

Ce viteză trebuie să ai la trecerea de pietoni?

Pentru a preveni producerea de accidente rutiere, legislația din România impune limitarea vitezei în apropierea unei treceri de pietoni.

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, […] la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediata apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare”, stabilește Art. 123 (h) din legea 195/2002.

Așadar, conducătorii auto au obligația de a reduce viteza până la 30-50 km/h, în zona trecerilor de pietoni. Dar numai dacă în apropierea acestora sunt persoane care așteaptă să traverseze. Sau care ar putea traversa.

Însă, legea impune și pentru pietoni obligații, nu doar pentru șoferi.

Când se acordă prioritate pietonilor care traversează

Sunt mai multe situații în care șoferii trebuie să acorde prioritate pietonilor:

  • când semaforul adresat pietonilor este verde, iar cel pentru vehicule e roșu sau galben intermitent;
  • la întâlnirea unei treceri pentru pietoni;
  • la întâlnirea unui semafor verde-intermitent, care permite efectuarea unui viraj după ce se acordă prioritate de trecere tuturor celorlalți participanți la trafic.

De asemenea, pietonii pot traversa pe la colțul străzii, dacă în zonă nu e amenajată o trecere. Dar în această situație, șoferii au prioritate, iar pietonii nu pot traversa decât după ce trec mașinile.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile […] neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului”, stabilește Art. 101 (3-e) din legea rutieră.

Așadar, dacă pietonul începe traversarea de pe sensul de circulație opus, șoferii nu trebuie să oprească. Dar, când se apropie de mijlocul drumului sau inițiază traversarea de pe partea pe care tu circuli, conducătorii auto sunt obligați să-i acorde prioritate.

De asemenea, pe străzile cu sens unic, șoferii trebuie să oprească, indiferent că pietonul traversează din dreapta sau din stânga.

În ce situații e interzisă traversarea, chiar și pe la trecerea de pietoni

Sunt mai multe situații în care traversarea drumului, chiar și pe la trecea de pietoni, este interzisă.

Conform legii, prin Art. 167 se interzice pietonilor:

  • să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulație prioritară care are în funcțiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore;
  • să traverseze partea carosabilă prin faţa sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
  • să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare;
  • să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;
  • să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei.

Traversarea drumului public de către pietoni se face […] numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, se arată în Art. 72 (3) din OUG nr. 195/2002.

Așadar, pietonii sunt obligați, la rândul lor, să se asigure înainte de a traversa strada, chiar și pe la trecere.

Legea circulației mai stabilește că persoanele care sunt accidentate din cauza traversării prin locuri nepermise sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere, poartă întreaga răspundere a accidentării lor.