Șoferii care dețin un permis Categoria B au dreptul să conducă o gamă variată de autovehicule, de la motociclete până la microbuze și tractoare. Însă, aceste reguli se aplică și în statele din spațiul Schengen sau doar în România? Iată ce vehicule poți conduce, în 2025, cu permis Categoria B.
Intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen aduce o serie de beneficii. De exemplu, la trecerea spre Ungaria, Bulgaria sau Grecia, nu se va mai sta la controlul de frontieră. Ceea ce înseamnă o economie de timp, care vara poate să fie chiar și de 3-4 ore.
De asemenea, va fi o mai bună colaborare interinstituțională între Poliția Română și autoritățile similare din celelalte state europene.
Dar, în ceea ce privește legislația, aceasta a fost deja armonizată. Astfel că regulile rutiere sunt similare în toate statele din Uniunea Europeană. Dar nu neapărat identice. Astfel că șoferii trebuie să se informeze înainte de a călători în altă țară care sunt regulile generale de circulație, limitele de viteză și ce vehicule au voie să conducă dacă au un permis Categoria B.
Conform legii din România, cei care dețin Categoria B de permis pot conduce aproape orice tip de vehicul de mici dimensiuni.
Condiția este ca acesta să aibă mai puțin de 3.5 tone și un număr limitat de locuri.
În această categorie intră majoritatea autoturismelor, dubele de transport marfă și microbuzele de mici dimensiuni. De asemenea, legea permite conducerea unor motociclete cu o capacitate mică a motorului, a tractoarelor sau a altor utilaje agricole.
Și pot fi tractate inclusiv remorci sau rulote, dacă greutatea acestora este una redusă.
Șoferii care dețin un permis de conducere Categoria B au dreptul să se afle la volanul mai multor tipuri de vehicule. Deși majoritatea îl folosesc pentru a conduce autoturisme, sunt mulți care conduc dube, camionete, chiar și mopede.
Dar, trebuie să fie îndeplinite mai multe criterii:
De asemenea, din 2024 vei putea conduce un tractor dacă ai Categoria B. Plenul Senatului a eliminat obligativitatea deținerii de permis specific categoriei de tractoare agricole sau forestiere.
Șoferii care au permis Categoria B pot tracta și o remorcă sau o rulotă.
Numai că trebuie să fie atenți la trei aspecte referitoare la greutate:
Doar în aceste condiții are dreptul un șofer care are Categoria B să tracteze o remorcă sau o rulotă.
Legea rutieră actuală stabilește că posesorul unui permis Categoria B are dreptul să conducă următoarele:
Așadar, este legal să conduci un microbuz cu 9 locuri dacă ai Categoria B. La acesta poate fi atașată și o mică remorcă, dar numai în condițiile expuse mai sus.
În 2024, Parlamentul a adoptat legea care permite șoferilor să conducă anumite tipuri de tractoare și mașini agricole dacă au permis Categoria B.
Mai exact, este permisă conducerea vehiculelor încadrate în categoria Tr1.
Această categorie cuprinde tractoarele agricole sau forestiere a căror viteză maximă constructivă este mai mică sau egală cu 40 de km/h.