Ce va păți cel care va modifica kilometrajul unei mașini?
La Senat a fost depus recent un proiect de lege prin care orice modificare adusă kilometrajului unei mașini va fi considerată infracțiune și va putea fi pedepsită și cu închisoarea.
Inițiatorii acestui demers legislativ sunt mai mulți senatori și deputați PNL. Proiectul de lege semnat de aceștia nu vizează doar persoanele care modifică efectiv kilometrajul, ci și pe cele care solicită acest lucru sau cele care scot la vânzare automobile ale căror kilometraje au fost modificate sau sunt defecte.
Pentru acest proiect de lege, s-a solicitat procedură de urgenţă. „Registrul Auto Român va înfiinţa şi va gestiona registrul electronic privind evidenţa citirilor odometrelor autovehiculelor din România. Acest registru este constituit din informaţiile culese de RAR cu ocazia prestaţiilor efectuate direct asupra autovehiculelor şi cu ocazia supunerii autovehiculelor inspecţiei tehnice periodice în cadrul staţiilor autorizate de ITP”, se arată în motivarea proiectului de lege.
Fapta va fi încadrată drept infracțiune și i-ar aduce persoanei în culpă o condamnare de la o lună la un an sau o amendă penală.
Adio, mașinilor cu volan pe dreapta!
O altă noutate pe care parlamentarii o pregătesc pentru șoferii români o reprezintă interzicerea circulației pe drumurile publice din țara noastră a autovehiculelor care au volanul pe partea dreaptă. Măsura care ca scop creșterea siguranției în trafic și nu se referă și la mașinile istorice și cele utilitare.
În motivarea propunerii legislative, inițiatorii proiectului de lege au arătat că numărul total al accidentelor rutiere produse de maşinile cu volanul pe dreapta reprezintă 10% din totalul accidentelor produse într-un an.
În cazul în care propunerea legislativă va trece de Senat și intra în vigoare, conducătorii auto care vor fi prinși conducând autovehicule cu volan pe partea dreaptă vor risca amenzi din clasa a III-a de sancțiuni. Concret, vinovații vor primi de la șase la opt puncte-amendă, ceea ce înseamnă sancțiuni contravenționale a căror valoare este cuprinsă între 870 lei și 1.160 lei.
Pentru a intra în vigoare, cele două propuneri legislative vor trebui adoptate de Parlament și promulgate de președintele Klaus Iohannis.