Ce trebuie să știi când cumperi piese de schimb din mediul online

Autor: George Cristea 19 feb. 2021 Știri auto

Condițiile economice și pandemia îi îndeamnă pe mulți șoferi să găsească surse alternative, mai ieftine pentru cumpărarea pieselor de schimb pentru mașini. Cumpărăturile online au avantajul de a fi mai ieftine, dar pot ascunde și capcane nebănuite pentru cumpărătorii. Iată ce trebuie să știi când cumperi piese de schimb din mediul online.

Intră în Galeria FOTO

Unele oferte la piese de schimb de pe anumite site-uri sunt atât de tentante încât nu vei fi tentat să plasezi comanda fără a-ți mai pune întrebarea de ce sunt atât de ieftine. Este întotdeauna o poveste ascunsă în spatele prețului suspect de mic, așa că nu trebuie să ocoliți acest pas, indiferent cât de tare ți-ai dori să cumperi piesele respective la un preț incredibil de mic.

Merită să cumperi piese de schimb din mediul online?

Pentru a nu avea surprize, este esențial să verificați anumite aspecte despre platforma utilizată și vânzător, care pot face diferența între o achiziție sigură și un risc. Unele componente auto au un rol activ în siguranța rutieră, așa că nu trebuie să faceți economii la acest capitol. Înainte de a merge mai departe cu procesul de achiziție, Registrul Auto Român recomandă să vă puneți câteva întrebări esențiale.

  • Cine oferă componentele spre comercializare? (un operator economic? o persoană fizică?)
  • Cunoașteți proveniența componentelor?
  • Aveți garanția că acele componente nu provin în urma unor activități ilicite, neautorizate (furt, dezmembrare neautorizată, etc.)?
  • Vânzătorul oferă factură, bon fiscal și garanție, conform reglementărilor în vigoare?
  • Platforma pe care este prezentă oferta, este o sursă sigură, vă oferă o modalitate de contact în cazul unor neînțelegeri?
  • Aveți posibilitatea returnării produselor, în cazul în care ați solicita acest lucru?
  • În cazul ofertelor de dezmembrare a autovehiculelor scoase din uz și comercializare a componentelor rezultate, ați verificat dacă dezmembratorul deține autorizație tehnică, eliberată de Registrul Auto Român?
  • În cazul ofertelor de servicii de reparații și intervenții asupra autovehiculelor, ați verificat dacă atelierul deține autorizație tehnică, eliberată de Registrul Auto Român?

Atenție la componentele care afectează siguranța rutieră

Dacă cunoașteți răspunsurile la aceste întrebări, puteți decide dacă merită să faceți achiziția sau nu. Piața online este vastă și reglementarea acesteia nu este întotdeauna posibil de făcut într-o manieră eficientă. Cele mai cunoscute platforme online pentru piese auto din România sunt o sursă sigură pentru achiziționarea pieselor de schimb.

Trebuie știut, însă, că cele mai multe platforme online au aderat la Angajamentul privind siguranța produselor enunțat de Comisia Europeană. Printre acestea se află inclusiv cele mai mari platforme de comerț online din lume – Amazon, eBay, Ali Express etc.).

În cazul în care componentele sunt second hand sau rezultate din dezmembrări, trebuie să țineți cont că legea interzice comercializarea celor care afectează siguranța circulației. Este vorba aici de componente pentru sistemele de frânare și de direcție.

Motivul în acest caz este că performanțele acestor componente scad drastic ca urmare a uzurii, ceea ce pune în pericol siguranța celor din mașină și a celorlalți participanți la trafic. Registrul Auto Român recomandă să acordați o atenție deosebită la orice achiziție pe care o efectuați pentru autovehiculul dumneavoastră și să aveți în vedere în primul rând siguranța circulației.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Facebook/Registrul Auto Român



Comentarii
Inchide