Ce trebuie să faci dacă vrei să prezinți declarația pe propria răspundere pe telefon?

Publicat: 09 11. 2020, 07:47
Actualizat: 09 11. 2020, 07:53

România intră de azi, 9 noiembrie, în carantină parțială. Toți românii vor avea nevoie de o declarație pe proprie răspundere dacă vor să iasă din casă în intervalul orar 23:00-05:00. Dar ce trebuie să facă dacă vor să prezinte declarația pe telefon?

GALERIE FOTO

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a actualizat platforma electronică prin intermediul căreia românii pot completa și stoca declarația pe proprie răspundere în format electronic.

Declarația poate fi accesată pe platforma https://formular.sts.ro. Cei care apelează la această variantă trebuie să completeze câmpurile predefinite. Ulterior, formularul completat poate fi stocat pe laptop, telefon sau tabletă și prezentat autorităților la solicitarea acestora. Formularul trebuie să conțină și semnătura olografă a persoanei care iese din casă în intervalul orar 23:00-05:00. Fără această semnătură și fără data la care a fost redactat documentul, acesta nu este valid atunci când polițiștii solicită prezentarea sa.

Serviciul de Telecomunicații îi anunță pe cei care vor folosi platforma că datele introduse de cetățeni nu stocate într-o bază de date și nici nu vor fi prelucrate ulterior. Acestea vor fi stocate doar pe dispozitivele electronice ale utilizatorilor.

Pe aceeași platformă poate fi completată și adeverința de la angajator.

Decarcă aici cele două formulare:

Ce presupune carantina parțială în România?

Se instaurează carantină parțială în România. Acest lucru presupune închiderea magazinelor de la ora 21. Rămân însă, deschise farmaciile și benzinăriile, dar și operatorii economici care desfășoară activități de livrare la domiciliu.

Se poate ieși din casă, în intervalul orar 23:00-05:00 doar cu declarație pe proprie răspundere sau cu adeverință de la angajator.

Se închid terasele acoperite și piețele agroalimentare închise, târgurile și bâlciurile.

Este obligatorie mască în toate spațiile publice închise și deschise.

Se interzic reuniuni cu prilejul unor sărbători, al zilelelor de naștere, aniversărilor, petrecerilor în spații închise și deschise, publice și private.

Aceste măsuri vor fi aplicate pentru o perioadă de 30 de zile. Autoritățile vor lua o decizie în funcție de evoluția pandemiei.