Ce trebuie să facă șoferii când sunt opriți de Poliție, dacă nu vor să rămână fără carnet
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a realizat un clip în care prezintă ce trebuie să facă șoferii când sunt opriți de Poliție, dacă nu vor să fie sancționați și să rămână fără carnetul de conducere.
Filmulețul realizat de MAI a fost postat pe Instagram și a strâns în doar 18 ore peste 3.400 de aprecieri. În acest clip, un polițist explică, pe scurt, ce trebuie să facă șoferii când sunt opriți în trafic.
”Rămâi în autovehicul cu mâinile pe volan și așteaptă ca polițistul să vină la tine. Înmânează polițistului permisul de conducere, cartea de identitate, certificatul de înmatriculare și asigurarea. Asigurarea poate fi prezentată și în format digital”, sunt primele informații pe care le pot afla cei care urmăresc acest filmuleț.
Așadar, e important să nu coborâm din mașină, dacă suntem opriți de poliție și să rămânem cu mâinile la vedere. Astfel, nu vom crea suspiciuni ofițerului de poliție și nici nu ne vom pune în pericol, riscând să fim loviți de altă mașină când ne dăm jos din autoturism.
Ce se întâmplă dacă nu ai actele la tine
Desigur, mai sunt situații când din grabă sau neatenție plecăm fără acte la noi. Dacă agentul constatator este înțelegător, poate face verificarea identității prin intermediul stației de comunicații. Dar, la fel de bine poate să apeleze la cealaltă variantă.
”În cazul în care nu ai asupra ta niciun document de identitate, polițistul are dreptul să te conducă la sediul unității de poliție pentru stabilirea identității”, se precizează în clipul postat pe Instagram.
Și tot de acolo aflăm că ”nu este necesară nicio autorizație judecătorească în eventualitatea efectuării controlului autovehiculului și a încărcăturii transportate.
Cu alte cuvinte, polițistul are posibilitatea să verifice mașina sau remorca fără a avea nevoie de un mandat de percheziție emis de o instanță judecătorească.
Ce se întâmplă dacă nu respecți aceste obligații
”Respectă dispozițiile sau indicațiile polițistului. Nu părăsi locul înainte de acordul polițistului. Nerespectarea acestora poate fi sancționată cu reținerea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile”, avertizează MAI prin intermediul clipului postat pe pagina de socializare.
În plus, precizează autoritățile, ”polițistul nu este obligat să aibă asupra sa documente precum ordinul de serviciu, mandatul de executare a serviciului în acel loc sau planul de acțiune” și nici nu are obligația de a prezenta șoferilor nemulțumiți înregistrarea faptei. Cu atât mai puțin sunt obligați oamenii legi să arate conducătorilor auto dacă aparatul radar are buletinul de verificare metrologică.
Șoferii care consideră că au fost sancționați pe nedrept se pot adresa instanțelor de judecată și, în cadrul procesului, post solicita prezentarea tuturor actelor doveditoare menționate mai sus. Iar dacă judecătorul va încuviința, Poliția va fi obligată să facă publice dovada încălcării legii, buletinul metrologic al aparatului radar, ordinul de serviciu, ș.a.m.d.