Începând cu 1 februarie 2017 a fost eliminat timbrul de mediu, însă dacă mulţi se bucurau e bine să ştie că există şi un revers al medaliei. Această eliminare afectează negativ restituirea pe cale administrativă a vechilor taxe auto, potrivit Avocatnet.ro. Mai exact, regulile de bază ce prevăd că proprietarii de maşini pot cere banii înapoi pentru vechile taxe auto erau incluse în ordonanţa timbrului de mediu, act normativ ce a fost abrogat la începutul acestei luni.
Abrogarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule înseamnă nu numai eliminarea timbrului de mediu, ci şi a regulilor de bază pentru restituirea pe cale administrativă a vechilor taxe auto. Procedura efectivă de returnare a banilor este inclusă într-un ordin comun al Ministerului Mediului şi al Fiscului, însă acesta a fost emis tocmai în baza prevederilor din ordonanţa de urgenţă amintită.
Asta înseamnă că returnarea banilor (pe cale administrativă) pentru vechile taxe auto NU se mai poate face de la 1 februarie 2017, din moment ce regulile de bază ale acesteia au dispărut. Informaţia a fost confirmată, la solicitarea AvocatNet.ro, de reprezentanţii Ministerului Mediului.
„Prin abrogarea integrală a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule se elimină inclusiv posibilitatea restituirii pe cale administrativă a sumelor prevăzute de art. 12, respectiv a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.
Prin Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 682/1.154/2016 s-a aprobat procedura de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 şi 12 din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi a sumelor stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare. Având în vedere abrogarea OUG nr. 9/2013, faptul că ordinul mai sus menţionat a fost emis în aplicarea art. 12 din OUG nr. 9/2013, contribuabililor nu li se vor mai restitui, pe cale administrativă, sumele în speţă. (…)
Restituirea pe cale administrativă a acestor sume poate fi realizată doar în baza unui nou act normativ ce ar trebui emis în perioada următoare”, a fost explicaţia Direcţiei de comunicare, transparenţă şi IT din cadrul Ministerului Mediului, pentru Avocatnet.ro.
Astfel, autorităţile ar avea, în principiu, două variante pentru a rezolva problema: fie emit o ordonanţă, fie emit o lege exclusiv pentru a stabili noi reguli de bază pentru restituirea vechilor taxe auto.