Ce se trece, de fapt, la rubrica Mențiuni din procesul verbal?

Autor: David Andrei 05 mart. 2021 Știri auto

Procesul verbal este actul prin care se consemnează o contravenție sau o infracțiune. Șoferii îl pot semna și pot solicita completarea rubricii Mențiuni. Dar ce se trece, de fapt, acolo?

GALERIE FOTO

Potrivit legii, “în momentul încheierii procesului verbal, agentul constatator este obligat să aducă la cunoștință contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare. Obiecțiunile sunt consemnate distinct în procesul verbal la rubrica “Alte mențiuni”, sub sancțiunea nulității procesului verbal.”

Obiecțiunile se fac exclusiv cu privire la conținutul actului de constatare, explică polițistul Tavi Perțea pe canalul său de YouTube. Astfel, șoferii pot contrazice textul scris de polițist, cerându-i acestuia să noteze o anumită informație la rubrica respectivă. Polițistul însă, nu este obligat să consemneze ce susține conducătorul auto atunci când solicitarea acestuia nu face referire la constatarea faptei.

Contravenienții trebuie să știe că nu există șanse de anulare a procesului verbal dacă solicită scrierea la rubrica Mențiuni faptul că, de exemplu, polițistul nu era echipat corespunzător. Abaterile polițistului, pe care șoferul le vrea menționate, nu-l vor ajuta pe contravenient.

La rubrica Mențiuni nu se pot scrie mai mult de 3-4 rânduri și nici nu există secrete pentru a scăpa de amendă.

Pot șoferii să scrie ei înșiși la rubrica Mențiuni din procesul verbal?

Conducătorii auto nu au voie să scrie în procesul verbal. Aceștia au doar dreptul de a-l semna. Dacă un șofer nervos distruge procesul verbal, acesta va fi cercetat pentru distrugere.

Șoferul care se simte nedreptățit de agentul constatator poate recurge la o plângere contravențională în instanță.

Polițistul Tavi Perțea povestește și o întâmplare amuzantă trăită de unul dintre colegii săi. Un șofer i-a cerut agentului constatator să menționeze în procesul verbal: “Polițistul este beat”. Ca să demonstreze că nu este adevărat, omul legii s-a filmat cu aparatul radar în momentul în care se testa cu etilotestul.

Au fost și cazuri în care conducătorul auto a apelat numărul de urgență 112 pentru a solicita prezența unui alt echipaj, în momentul în care polițistul a refuzat să consemneze solicitarea sa.

VIDEO:


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide