Ce se întâmplă, de fapt, dacă refuzi să sufli în etilotest?
Ai fost tras pe dreapta de poliție, iar agentul rutier ți-a cerut să sufli în etilotest și ai refuzat. Ce se poate întâmpla din acel moment? Să nu crezi că scapi de sancțiune!
Dacă refuzi să sufli în etilotest, trebuie să riști să ajungi după gratii. Cum ajungi acolo? În cazul în care refuzi testarea, polițistul te va duce la o unitate medicală, pentru recoltarea probelor biologice. Nici acest aspect nu îți este pe plac?
Atunci trebuie să știi că, potrivit articolului 337 din Codul Penal, Capitolul II, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice reprezintă o infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice. Gestul te poate trimite la închisoare.
“Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere […] de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabiliri alcoolemiei ori prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”, se arată în Codul Penal.
Sufli în etilotest și iese alcoolemie. Ce se întâmplă?
Dacă totuși sufli în aparatul etilotest, iar acesta arată că ai consumat băuturi alcoolice, vei primi amendă contravențională în valoare de 1.305 lei, în cazul în care valoarea indicată este sub 0,4 miligrame de alcool pur în aerul expirat, iar permisul îți va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.
Dacă valoarea este peste 0,4 miligrame de alcool pur în aerul expirat, polițistul te va conduce la o unitate spitalicească pentru prelevarea probelor biologice. Dacă rezultatul este de peste 0,80 grame/litru alcool pur în sânge se va deschide din oficiu un dosar penal. Polițistul va trimite dosarul respectiv către Parchet în vederea cercetării penale. Conducătorul auto poate fi pedepsit cu închisoare de la unu la cinci ani, potrivit articolului 336 din Codul Penal. Astfel de urmăriri penale pot însă, să dureze și până la trei ani de zile.