Ce se întâmplă dacă unul dintre șoferi nu se prezintă la constatarea amiabilă? Cum se stabilește vinovăția

Autor: Radu Țuțulan 01 dec. 2023 Știri auto

Șoferii implicați într-un accident rutier soldat doar cu pagube materiale au obligația de a raporta situația în cel mult 24 de ore. Dar, ce se întâmplă dacă unul dintre șoferi nu se prezintă la constatarea amiabilă?

Dacă ați provocat sau ați fost implicat într-un incident în trafic, soldat doar cu pagube materiale, aveți 24 de ore la dispoziție să anunțați poliția.

Sau, dacă sunt doar două vehicule implicate, fără a exista un al treilea păgubit, se poate face o înțelegere amiabilă. Dar, dacă ați lovit un gard sau în accident au fost avariate trei mașini, nu poate fi încheiată o constatare amiabilă.

Când poate fi făcută constatare amiabilă

Pentru evenimentele în care sunt implicate două vehicule, din care rezultă numai prejudicii materiale, asigurații pot informa societățile din domeniul asigurărilor și în baza unui formular tipizat prin care […] conducătorii vehiculelor implicate consemnează informații privind data și locul producerii accidentului […] și informații privind circumstanțele producerii accidentului”, prevede Legea 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

Astfel, cei doi conducători auto vor descrie pe scurt cum a avut loc evenimentul rutier. Sau vor bifa o serie de căsuțe corespunzătoare celor întâmplate.

Apoi, vor realiza și o schiță sumară a incidentului. Din desen trebuie să rezulte direcția de deplasare a celor două vehicule și poziția lor față de drum.

Acte necesare pentru constatare amiabilă

După producerea accidentului, pentru a realiza constatarea amiabilă, șoferul care își asumă vină trebuie să pună la dispoziția celui păgubit:

  • Copie asigurare RCA valabilă
  • Copie CI
  • Copie permis de conducere
  • Copie talon auto.

Unul dintre cei doi șoferi va completa apoi formularul primit de la asigurator (acesta e în formă autocopiativă, deci scrisul se va imprima automat pe cea de-a doua filă). Iar păgubitul va păstra fila originală și cel care este vinovat de producerea incidentului va păstra copia.

Completarea și semnarea formularului nu reprezintă o recunoaștere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci un cumul de elemente ce contribuie la soluționarea dosarelor de daună. Formularul de constatarea amiabilă de accident poate fi utilizat dacă sunt îndeplinite următoarelor condiții: din accident au rezultat numai pagube materiale, în accident au fost implicate numai două vehicule, nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicați în accident, există acordul de voință al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului”, se precizează pe site-ul Poliției Române.

Ce se întâmplă dacă unul dintre șoferi nu se prezintă la constatarea amiabilă?

Pot fi cazuri în care unul dintre șoferi să nu aibă timp pentru a completa constatarea amiabilă. Astfel, poate conveni cu celălalt conducător auto o oră ulterioară. Dar nu mai târziu de 24 de ore de la momentul producerii accidentului.

În situația în care acesta nu se prezintă pentru a face amiabila, trebuie să mergi la poliție. Conform legii, un polițist va face o constatare a situației și va stabili gradul de vinovăție al fiecăruia.

Astfel, dacă te faci vinovat de producerea accidentului este posibil să primești și o sancțiune pentru încălcarea normelor rutiere.

Dacă, însă, celălalt este găsit vinovat și nu se prezintă să declare accidentul în 24 de ore, atunci sancțiunea pentru acesta va fi mult mai severă.

Poți fi amendat dacă nu raportezi incidentul în 24 de ore

Conform legii, șoferii au 24 de ore la dispoziție să raporteze un accident rutier. În caz contrar, pot primi o amendă de până la 725 de lei și vor avea permisul de conducere suspendat pentru 30 de zile.

Și nici mașina nu o va putea repara, legal, decât după ce a obținut autorizația de reparație.

Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai […] să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei”, precizează Art 148 (20), din OUG 195/2002.

Ceea ce înseamnă că se suspendă dreptul de circulație al vehiculului pe drumurile publice după cele 30 de zile.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide