Ce se întâmplă dacă speli motorul mașinii? Cum se curăță corect compartimentul motor
Probabil că toți șoferii își doresc o mașină curată, care să strălucească și la exterior și în interior. Iar unii țin să aibă inclusiv zona compartimentului motor impecabilă. Dar, iată ce se întâmplă daca speli motorul mașinii cu spumă și apă.
Majoritatea celor care merg cu mașina la spălătorie își doresc o curățare interior-exterior a vehiculului. La self-wash, costă aproximativ 5 lei un program de 4 minute. Apoi, pornirea aspiratorului timp de alte 4,5 minute, încă 5 lei.
La spălătoriile clasice, costul variază între 30 și 50 de lei.
Însă, unii șoferi își doresc o curățare totală, inclusiv în zona motorului.
Ce se întâmplă dacă speli motorul mașinii?
Zona motorului include numeroase componente electrice și piese la care apa nu ar trebui să ajungă. Acumulatorul auto și computerul de bord, de exemplu, la unele modele sunt amplasate chiar lângă propulsor.
De asemenea, numeroase circuite electrice se află expuse în partea de sus a compartimentului motor. În momentul în care spuma activa intră în contact cu acestea, poate genera o reacție chimică extrem de nocivă componentelor electrice.
Iar când apa este pulverizată peste motor, invariabil va ajunge și peste circuitele electrice. Ceea ce poate duce inclusiv la producerea unui scurtcircuit.
Mai mult, dacă apa rece atinge componente încinse ale motorului, precum toba primară de evacuare, există riscul ca acestea să se deformeze iremediabil.
Așadar, dacă speli motorul mașinii cu apă și spumă, riști să produci daune importante autovehiculului.
Cum se curăță corect motorul mașinii
Cei care vor să aibă un motor curat, este indicat să apeleze la serviciile unor specialiști. Există numeroase ateliere de detailing, care pot realiza o curățare minuțioasă a motorului, cu produse speciale, care să nu afecteze componentele electrice.
În general, prețul acestui serviciu este de aproximativ 350 de lei.
O alternativă este folosirea unui spray special de curățare a motorului și a zonelor afectate de diverse scurgeri de ulei, antigel sau freon.
Totuși, trebuie mare atenție, pentru că toate soluțiile chimice au efect coroziv asupra componentelor metalice. De aceea, ar fi indicat să nu dai cu soluția direct pe zona murdară. Ci, să impregnezi o cârpă cu această soluție de curățare pe care să o folosești apoi pentru a șterge murdăria persistentă.
Va necesita mai mult timp, dar în felul acesta componentele mecanice și electrice din zona compartimentului motor vor fi protejate.
Iar în punctele unde s-a adunat praful și este greu de ajuns cu laveta, poate fi folosit un pistol cu aer comprimat.