Ce se întâmplă dacă pui cârlig de tractare pe mașină cu motor mic? Restricții impuse de lege

Autor: Radu Țuțulan 13 oct. 2023 Știri auto

Legea care reglementează atașarea unei remorci sau rulote impune o serie de restricții, dar și mai important este să știi ce se poate întâmpla dacă montezi cârlig de tractare pe mașină cu motor mic.

Tot mai mulți români își cumpără o rulotă care se atașează la mașină, pentru a evada din când în când în natură. Sau investesc într-o remorcă, cu ajutorul căreia să transporte diverse bunuri.

Există, însă, o serie de restricții legale. Astfel, în funcție de categoria de permis pe care o deții, poți remorca anumite tipuri de atelaje.

Ce tip de rulotă sau remorcă poți tracta cu permis Categoria B

Cei care dețin permis Categoria B, deci pentru autovehicule sub 3.5 tone, pot tracta:

  • rulote sau remorci care au o greutate mai mică de 750 kilograme
  • rulote sau remorci a căror greutate cumulată cu cea a vehiculului nu depășește 4.250 kilograme.

Așadar, în cazul în care mașina are o greutate de 1.500 kilograme, rulota sau remorca nu trebuie să depășească 2.750 kilograme.

Dar, dacă mașina de teren are 2.500 de kilograme, atunci greutatea maximă a remorcii sau rulotei este de 1.750 kilograme.

Cârlig de tractare pe mașină cu motor mic?

Recomandarea tuturor specialiștilor este să folosiți o mașină cu tracțiune 4×4 când tractați o rulotă sau o remorcă. Această conferă atât cuplu, cât și aderență sporite.

Cu cât motorul e mai mare, mai puternic, cu atât mașina va putea tracta mai ușor rulota sau remorca. Gândiți-vă că sunt pante cu înclinație mai mare, care trebuie urcate. Deci e nevoie de un cuplu cât mai mare și aderență cât mai bună. Când motorul e mic, fie îl vei suprasolicita, fie nu o să aibă putere să urce. Iar o mașină cu tracțiune integrală întotdeauna va avea o aderență mai bună decât una cu tracțiune doar pe față sau spate”, a explicat mecanicul Robert Marin pentru ProMotor.

Așadar, pentru a tracta o rulotă sau o remorcă, este indicat să folosiți o mașină de teren sau un vehicul cu tracțiune 4×4. Cele mai întâlnite, printre pasionații de camping, sunt Land Rover Discovery, VW Touareg, Volvo XC 90, dar și Dacia Duster.

Recomandarea mecanicului este ca mașina să aibă motor diesel, pentru că oferă un cuplu mai mare. Iar remorca sau rulota să aibă o greutate mai mică decât cea a mașinii care o tractează.

De exemplu, la Dacia Logan, care are o masă proprie de aproximativ 1.100 kilograme, se specifică o greutate maximă remorcabilă de 580 de kilograme dacă atelajul nu e dotat cu frâne. Sau de maximum 1.100 kilograme, dacă rulota sau remorca au frâne.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide