Ce se întâmplă dacă pui antigel pur în instalația de răcire a mașinii?

Publicat: 15 08. 2024, 12:55

Instalația de răcire a mașinii este esențială pentru buna-funcționare a motorului. De aceea, trebuie folosite fluide speciale care să asigure un transfer optim de căldură și să mențină o temperatură corectă a propulsorului. Dar, ce se întâmplă dacă pui antigel pur în instalația de răcire a mașinii, nu diluat așa cum e prevăzut de toți producătorii auto?

Antigelul este un fluid pe bază de apă, care conține solvenți și aditivi ce asigură un bun transfer de căldură.

În timpul iernii, acesta protejează motorul împotriva înghețului. Vara, previne supraîncălzirea și corodarea propulsorului. Antigelul asigură transferul de căldură de la motor în radiator, unde se face răcirea fluidului.

Punctul de fierbere al antigelului este de aproximativ 130 de grade Celsius, deci mult mai ridicat decât la apă. De aceea, în instalația de răcire nu se pune apă simplă. În plus, punctul de îngheț este de -60 de grade.

Ce se întâmplă dacă pui antigel pur în instalația de răcire a mașinii?

Proporția de apă și antigel în instalația de răcire a motorului trebuie să fie egală, jumătate apă, jumătate antigel.

Dacă e prea multă apă, se pierde efectul de lubrifiere și pompa de apă ar putea fi afectată. În plus, la temperaturi ridicate apa se va evapora, iar motorul se va încinge.

Dar, nici dacă pui antigel pur în instalația de răcire a mașinii, nu e benefic. Fluidul va fi prea vâscos iar capacitatea de preluare și transfer a căldurii va fi scăzută. Curgerea acestuia va fi mult mai lentă, ceea ce va duce la supraîncălzirea motorului.

De aceea, antigelul se pune diluat în instalația de răcire a mașinii. Sau se folosește un produs care deja este diluat.

Antigelul diluat se poate pune direct în vasul de expansiune, până la nivelul indicat pe marginea recipientului. Antigelul concentrat trebuie combinat cu apă distilată înainte de a fi pus în vasul de expansiune.

Indicat este să faci amestecul într-un alt recipient, mai mare de 2 litri, în care să pui 1L antigel pur și 1L apă distilată.

Ce se întâmplă dacă pui antigel peste nivelul maxim

Dacă pui antigel peste nivelul maxim, excesul va fi împins în afara vasului de expansiune în momentul în care e pornit motorul. Ceea ce înseamnă că fluidul va curge peste alte componente din zona motorului.

Și fiindcă este o substanță corozivă, antigelul va afecta, în timp, piesele pe care le atinge, în special instalația electrică.

În schimb, dacă e prea puțin antigel în instalație, răcirea motorului nu se va face eficient. Evident, asta duce la supraîncălzirea propulsorului.

Ce se întâmplă dacă rămâi fără antigel

În momentul în care nivelul de antigel a scăzut periculos de mult, în bord se va aprinde martorul de temperatură. Acesta te avertizează că există un risc foarte mare ca motorul să se supraîncălzească.

În momentul în care se aprinde acest martor, trebuie să oprești cât mai repede mașina și să completezi cu antigel în vasul de expansiune. Dacă nu ai antigel și ești într-o zonă izolată, poți pune apă.

Dar trebuie să te îndrepți către cel mai apropiat service sau benzinărie, pentru a face completare cu antigel.