Ce se întâmplă dacă nu alimentezi când se aprinde martorul de combustibil?

Autor: Radu Țuțulan 07 sept. 2024 Știri auto
Ce se întâmplă dacă nu alimentezi când se aprinde martorul de combustibil?

În momentul în care carburantul din rezervor este pe terminate, în bord se va aprinde un martor de combustibil. Acesta este sub forma unei pompe de alimentare sau e un led aflat în apropiere de pictograma unei pompe. Iată ce se întâmplă dacă nu alimentezi când se aprinde martorul de combustibil și continui să mergi „pe roșu”.

Toți producătorii auto și mecanicii recomandă șoferilor să meargă mereu cu plinul făcut pentru a evita să rămână fără carburant. Practic, niciodată să nu circuli cu mai puțin de un sfert de rezervor plin, pentru a evita diverse probleme care pot să apară.

Mulți șoferi nu țin, însă, cont de aceste recomandări și merg până se aprinde martorul de combustibil. Ceea ce înseamnă că în rezervor mai este foarte puțin combustibil și deja e o situație de urgență.

Ce faci, însă, dacă asta se întâmplă într-o zonă izolată, iar cea mai apropiată benzinărie e la zeci de kilometri distanță.

Câți KM mai poți merge când se aprinde martorul de carburant?

Când martorul de combustibil s-a aprins, înseamnă că în scurt timp vei rămâne fără benzină sau motorină.

Calculatorul mașinii declanșează „alerta” când în rezervor mai e o mică rezervă de carburant. În general, martorul de combustibil se aprinde când în rezervor mai ai 10% din cantitatea maximă de benzină sau motorină.

Deci, dacă mașina are un rezervor de 40 de litri, martorul se va aprinde când mai ai aproximativ 4 litri de combustibil. Ceea ce înseamnă că, de exemplu, la un consum mediu de 8 litri/100 km, vei rămâne fără carburant în maximum 50 de km.

Dar, în funcție de stilul de mers și de condițiile de drum, distanța poate crește sau se poate reduce.

De aceea, trebuie evitate astfel de situații periculoase. Iar când martorul de combustibil se aprinde, trebuie să realimentezi imediat.

Ce se întâmplă dacă nu alimentezi când se aprinde martorul de combustibil?

Atunci când combustibilul se epuizează, pompa de carburant va prelua toate impuritățile care au pătruns de-a lungul timpului în rezervor. Ceea ce poate duce la înfundarea pompei.

De asemenea, pompa de combustibil se poate supraîncălzi, deoarece unele folosesc combustibilul pentru răcire. Deci, dacă nu sunt complet scufundate în combustibil, se vor încinge.

De aceea, pentru a evita aceste posibile probleme, ar trebui să alimentezi când se aprinde martorul de carburant. Sau, și mai bine, să nu circuli niciodată fără a avea măcar un sfert de rezervor de benzină sau motorină.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide