Ce se întâmplă cu valabilitatea rovinietei pe perioada carantinei
Ieri am scris despre valabilitatea ITP în vremea epidemiei de coronavirus și mulți cititori ne-au întrebat ce se întâmplă cu celelalte acte obligatorii pentru șoferi, așa cum sunt asigurarea RCA sau taxa de drum (rovinieta). Acum avem un răspuns oficial și vă putem spune ce se întâmplă cu valabilitatea rovinietei pe perioada carantinei.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţă că valabilitatea rovinietei nu se prelungeşte automat în perioada stării de urgenţă, ca în cazul unor documente eliberate de autorităţile publice, şi că acestea expiră în ultima zi pentru care a fost achitat tariful.
Potrivit unui comunicat al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), rovinietele nu intră în categoria documentelor eliberate de autorităţile publice. Precizările au fost făcute în contextul înn care CNAIR a înregistrat mai multe întrebări din partea oamenilor pe acest subiect.
„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public şi întrebările primite în această perioadă cu privire la menţinerea valabilităţii rovinietelor care expiră în perioada stării de urgenţă,
CNAIR informează utilizatorii reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi că rovinietele nu se încadrează în categoria „documentelor eliberate de autorităţile publice”, motiv pentru care valabilitatea acestora încetează la sfârşitul ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat tariful”, se arată în comunicat.
Un anunț similar a fost făcut și de Registrul Auto Român, care a anunțat că valabilitatea ITP-ului nu se prelungește automat pe perioada epidemiei de coronavirus. Mai exact, șoferii sunt obligați ca și până acum să aibă ITP valabil, iar pentru efectuarea acestuia trebuie să se prezinte cu mașina la o stație de ITP sau reprezentanță RAR.
De asemenea, chiar dacă nu avem încă un răspuns oficial, putem pleca de la premisa că nici asigurările RCA nu vor fi prelungite automat pe perioada carantinei. Este cu atât mai logic cu cât acestea, ca și rovinietele, pot fi achiziționate online, fără a necesita deplasarea șoferilor la sediul companiilor de asigurări, respectiv la un emitent autorizat de rovinietă.
În cazul asigurărilor (fie ele RCA sau CASCO), mai trebuie ținut cont și de faptul că cele mai multe contracte de asigurare stipulează condiții specifice pentru situații în care este declarată starea de urgență. Citiți cu atenție aceste condiții în contractul de asigurare pentru că s-ar putea să descoperiți că, de fapt, nu sunteți deloc asigurați în această perioadă tulbure.
Chiar și dacă starea de urgență nu apare specificată în contract, epidemia de coronavirus și carantina pot fi invocate pentru denunțarea contractelor ca fiind „cazuri de forță majoră”, conform legii.