Sancțiunile pentru cei care nu respectă prevederile hotărârii CGMB privind instituirea taxei Oxigen se vor aplica de la 1 martie. În acest context, primarul Capitalei Gabriela Firea face referendum pe Facebook și îi întreabă pe bucureșteni dacă sunt sau nu de acord cu taxa Oxigen.
Întrebarea la care trebuie să răspundă cei care intră pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea este „Sunteți de acord cu interzicerea circulației mașinilor care poluează în centrul orașului și cu introducerea vinietei Oxigen pentru restul Bucureștiului?”. Aceasta a fost postată pe reațeaua de socializare joi, 20 februarie, și este însoțită de un videoclip în care Gabriela Firea explică motivul instituirii taxei Oxigen și a interdicției de circulație în centrul Capitalei pentru mașinile poluante. Bucureștenii sunt invitați să răspundă „până luni, 24.02, pe Facebook sau la adresa de mail [email protected]”.
„Vă întreb direct, dragi bucureşteni. Sunteţi de acord cu acest proiect? Oxigen pentru Bucureşti? Sunteţi de acord să fie interzise în centru maşinile care poluează non-euro, euro 1 şi euro 2, iar euro 3 să plătească vinieta, iar în restul oraşului să plătească vinieta şi cele care poluează foarte intens? Sau nu sunteţi de acord. Ar fi păcat să pierdem acest moment şi să nu aflu direct opinia dumneavoastră”, a spus Gabriela Firea.
Răspunsurile primite până în acest moment indică o preferință clară a bucureștenilor pentru neplata unei taxe suplimentare, dar asta era, desigur, previzibil. Nu este clar ce va face Gabriela Firea cu acest referendum pe Facebook, având în vedere că decizia impunerii taxei Oxigen a fost luată în Consiliul General al Bucureștiului, iar hotărârea se aplică deja, de la 1 ianuarie.
Chiar dacă se aplică de la 1 ianuarie, primăria a anunțat că nu va aplica sancțiuni celor care nu o respectă decât după data de 1 martie. De la această dată, cei care nu plătesc taxa Oxigen sau care circulă în perimetrul central, în zona denumită ZACA (Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului), fără a avea acest drept, riscă amenzi între 1.500 și 2.000 de lei.
Mai mult, potrivit unui amendament al acestui proiect, maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, nu vor mai avea voie deloc în Bucureşti de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cele Euro 3 restricţia este valabilă din anul 2024. Potrivit aceluiași amendament, sunt exceptate de la plata vinietei scuterele și motocicletele, dar și autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care funcționează cu GNL, GNC şi GPL.
Tarifele variază în funcţie de gradul de poluare al maşinii, de la 500 de lei la 1.900 de lei pe an.