Ce se întâmplă cu amenzile pe perioada stării de urgență

Autor: ProMotor 10 apr. 2020 Știri auto
Ce se întâmplă cu amenzile pe perioada stării de urgență

Decretarea stării de urgență pe teritoriul României schimbă multe dintre lucrurile pe care le știam, de la libertatea de deplasare la valabilitatea actelor administrative. Multe acte emise de autorități își prelungesc automat valabilitatea, altele nu, și nu întotdeauna lucrurile sunt simple. În această situație complicată, mulți se întreabă ce se întâmplă cu amenzile pe perioada stării de urgență și termenele în care acestea pot fi contestate sau plătite la jumătate.

Situația este cu atât mai complicată cu cât instanțele judecă în aceste zile numai cauzele urgente, iar o eventuală contestare a unui proces verbal de contravenție va trebui să aștepte ridicarea stării de urgență pentru a putea fi soluționată. În aceste condiții, este bine să știm că pe perioada stării de urgență se suspendă termenele până la care amenzile contravenționale pot fi contestate sau plătite la jumătate.

Potrivit avocatnet.ro, prin Decretul președintelui României nr. 195/2020, din 16 martie, au fost luate mai multe măsuri pe durata stării de urgență, printre care și suspendarea tuturor termenelor de decădere (sau prevenirea curgerii lor, pe perioada stării de urgență, dacă acestea nu au început să curgă). Această măsură este relevantă și pentru persoanele sancționate contravențional, care, odată amendate, au două termene foarte importante la dispoziție (conform Ordonanței de urgență nr. 2/2001).

E vorba de un termen de 15 zile, în care ei pot depune plângere împotriva procesului-verbal de contravenție (de la momentul înmânării sau comunicării acestuia) și de un alt termen, tot de 15 zile, în care contravenienții pot achita jumătate din minimul amenzii stabilit de actul normativ în care este prevăzută sancțiunea.

Ambele termene sunt astfel suspendate pe perioada în care pe teritoriul României este decretată starea de urgență. Acest lucru înseamnă, la data redactării acestui articol, 14 mai 2020. Suspendarea se aplică inclusiv pentru sancțiunile contravenționale aplicate pentru nerespectarea măsurilor instituite pe timpul stării de urgență.

Este o măsură binevenită, mai ales având în vedere frenezia cu care polițiștii aplică în aceste zile amenzi pentru nerespectarea regulilor de izolare la domiciliu. Statul român așteaptă până la 37 de milioane de euro de la contravenienți, amenzi aplicate doar pentru nerespectarea regulilor de izolare la domiciliu în perioada 30 martie – 10 aprilie.


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide