Ce scrii în declarația pe propria răspundere pentru a merge la ITP. Explicația RAR
Registrul Auto Român a anunțat că valabilitatea ITP nu se prelungește pe perioada stării de urgență, iar șoferii trebuie să meargă la stațiile ITP pentru a putea circula. O întrebare legitimă a fost ridicată de mai mulți cititori: ce scrii în declarația pe propria răspundere pentru a putea merge cu mașina la ITP?
Într-un articol anterior detaliam explicațiile Registrului Auto Român pentru șoferii cărora le expiră Inspecția Tehnică Periodică (ITP) în perioada de carantină. Potrivit Registrului Auto Român, valabilitatea ITP nu se prelungește automat în condiții de carantină, iar șoferii trebuie să se programeze la o unitate ITP pentru verificarea mașinii. În cazul în care nu găsesc nicio unitate ITP deschisă în această perioadă, o pot face la o reprezentanță RAR, care lucrează normal chiar și în condiții de carantină.
Potrivit reprezentanților RAR, deplasarea la o stație ITP se încadreazaă în categoria deplasărilor prevăzute de declarația pe propria răspundere. Infromația a fost confirmată și de Ministerul de Interne, respectiv de Grupul pentru Comunicare Strategică.
Conform recomandărilor reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne și ale Grupului de Comunicare Strategică, în vederea deplasării către reprezentanțele RAR sau către stațiile ITP autorizate, puteți bifa în declarația pe propria răspundere punctul 2, respectiv „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor”.
Totodată, RAR anunță că toate reprezentanțele sale din țară au fost dezinfectate și igienizate, toate măsurile de protecție pentru angajați și clienți sunt respectate, iar timpii de așteptare pentru eliberarea actelor au fost scurtați.
În cazul în care persoanele cărora le expiră ITP se află pe teritoriul altui stat, cei care doresc efectuarea ITP se supun reglementărilor din statul respectiv. Astfel, dacă statul respectiv a emis o hotărâre cu privire la prelungirea din oficiu a ITP, șoferii români pot beneficia de prevederile acestei hotărâri, dar doar pe teritoriul statului respectiv. Șoferii aflați în această situație pot efectua ITP la intrarea în România, la cea mai apropiată stație ITP.
Există și situația în care ITP a expirat deja, iar mașina nu mai are drept de circulație. În acest caz, deplasarea mașinii la stația ITP se face doar pe platformă, cu respectarea acelorași prevederi legale ca și în cazul în care deplasarea se face cu mașina pe roți. Vă reamintim că punerea în circulație a unei mașini cu ITP expirat echivalează cu conducerea unui autovehicul neînmatriculat. Şoferii prinşi în trafic cu autoturisme cu ITP expirat vor fi amendaţi (între 1.305 şi 2.900 de lei), se vor confisca plăcuţele cu numerele de înmatriculare, iar maşinile nu vor mai putea fi deplasate decât împinse sau pe platformă.