Ce rol are antigelul și cum îl diluezi corect

Publicat: 07 06. 2022, 13:14
Actualizat: 07 06. 2022, 13:15
Ce rol are antigelul și cum îl diluezi corect

Antigelul sau lichidul de răcire asigură disiparea căldurii generate în timpul funcționării motorului, astfel încât acesta să nu se supraîncălzească.

Pentru ca lichidul de răcire să nu înghețe în nopțile geroase ale iernii, acesta conține un antigel. Acesta este un produs chimic complex care, pe lângă faptul că nu îngheață la temperaturi scăzute, dispune și de alte proprietăți. Printre acestea se numără rezistența la fierbere, dar și protecția anticorozivă pentru radiator și conductele circuitului de răcire.

Când trebuie înlocuit antigelul și cum alegi produsul potrivit?

Dacă trebuie să completezi cu antigel, nu folosi orice produs, ci doar cel recomandat de producătorul mașinii.

Asta deoarece diferitele produse au proprietăți chimice diferite, în funcție de caracteristicile sistemului de răcire. Atunci când se amestecă produse incompatibile, canalizațiile fine ale sistemului de răcire se pot înfunda

Cum diluezi corect antigelul/lichidul de răcire?

Procesul de diluare se realizează respectând recomandările producătorului.

Folosirea unei cantități prea mari de antigel sau de apă distilată poate avea consecințe nefaste asupra motorului mașinii.

Cea mai indicată combinație este de 50% apă distilată, 50% antigel.

În cazul în care apă distilată depășește 50%, se diminuează rezistență la fierbere și rezultă supraîncălzirea motorului, iar în caz contrar, atunci când antigelul depășește cantitatea apei distillate, se va formă un amestec prea gros, care va circulă cu mare dificultate prin furtunurile instalației de răcire.

Nu se va folosi niciodată apă de la robinet în procesul de distilare

În caz contrar aceasta va determina o răcire a motorului care se realizează cu dificultate sau o lubrifiere necorespunzătoare, care cu timpul duce la defectarea pompei de apă.

Atunci când trebuie completată o cantitate foarte mică de lichid de răcire, se poate completă și cu antigel în stare brută. Cu toate acestea nu trebuie transformat într-un obicei, întrucât poate provoca daune costisitoare.

Este important de reținut că întotdeauna completarea antigelului se realizează atunci când motorul este rece, pentru a nu se produce presiune la nivelul vasului de expansiune, este sfatul celor de la Autokappa.ro.