Ce riști dacă nu plătești amenda de circulație? În cât timp se prescrie o sancțiune rutieră
Șoferii care încalcă legislația rutieră pot fi amendați și, în cazurile grave, le este suspendat dreptul de a mai conduce. Dacă au comis mai multe abateri concomitent, vor fi sancționați pentru fiecare în parte. Iată ce riști dacă nu achiți amenda de circulație și în cât timp se prescriu aceste sancțiuni.
Codul Rutier prevede două tipuri principale de sancțiuni. Pe de-o parte, șoferii care comit abateri minore sau moderate riscă amendă contravențională. Și, în unele situații, se poate dispune suspendarea temporară a permisului auto.
Pe de altă parte, abaterile grave sunt considerate infracțiuni și sancționate penal. În unele cazuri se poate ajunge inclusiv la retragerea dreptului de a mai conduce.
Sancțiunile contravenționale pot fi aplicate de polițiști sau de agenții de la Poliția Locală. În schimb, infracțiunile rutiere sunt constatate de polițiști, dar nu pot fi sancționate decât de instanțele de judecată, în urma unui proces.
Care e cea mai mare amendă de circulație
În România, amenzile de circulație sunt clasificate în cinci Clase de sancțiuni:
- clasa I de sancțiuni: 2 – 3 puncte de amendă;
- clasa a II-a de sancțiuni: 4 – 5 puncte de amendă;
- clasa a III-a de sancțiuni: 6 – 8 puncte de amendă;
- clasa a IV-a de sancțiuni: 9 – 20 puncte de amendă;
- clasa a V-a de sancțiuni: 21 – 100 puncte-amendă (doar în cazul persoanelor juridice).
Punctul de amendă se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie. În 2024, s-a stabilit ca valoarea unui punct de amendă să reprezinte 5% din valoarea salariului minim.
În ianuarie 2024, salariul minim era de 3.300 de lei, astfel că valoarea punctului de amendă a fost stabilită la 165 de lei. Ulterior, chiar dacă venitul minim a crescut, Guvernul a decis plafonarea punctului de amendă la aceeași valoare.
Așadar, pentru șoferi, cea mai mare amendă de circulație în 2024 este de 3.300 de lei. Sau de 16.500 de lei, în cazul persoanelor juridice.
Dar, atenție, aceste sancțiuni se pot aplica și cumulativ. Astfel, dacă un șofer comite mai multe abateri în același timp, poate primi amendă pentru fiecare dintre ele.
De exemplu, dacă vorbește la telefon, nu poartă centura, a depășit limita de viteză cu peste 70 km/h și are ITP expirat, va primi câte o amendă pentru fiecare dintre aceste abateri. Însumate, sancțiunile pot ajunge la aproape 12.000 de lei. În plus, va fi suspendat permisul de conducere timp de 120 de zile.
Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda de circulație?
Dacă nu plătești amenda de circulație, aceasta va fi adăugată istoricului fiscal.
Ceea ce înseamnă că nu vei putea plăti impozitul sau alte taxe la Primărie până când nu achiți sancțiunea. Iar dacă nu vei plăti aceste taxe, impozite și sancțiuni acumulate, Primăria poate cere executarea silită.
Ceea ce duce la poprire pe conturi și chiar scoaterea la licitație a bunurilor în vederea recuperării creanțelor.
Dacă nu plătești amenda de circulație, în cât timp se prescrie
Conform legii, orice datorie la bugetul local sau de stat se prescrie după un anumit timp:
- Se prescrie automat orice sancțiune contravențională aplicată în mai mult de 6 luni de la data săvârșirii faptei;
- Se prescrie executarea sancțiunilor contravenționale, dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării sancțiunii;
- Se prescrie dreptul statului de a cere executarea silită a amenzii contravenționale, în termen de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.
Așadar, dacă nu plătești amenda de circulație, iar Primăria nu cere executarea silită, sancțiunea se prescrie în cel mult 6 ani.
De exemplu, dacă ai primit anul acesta o amendă contravențională, indiferent de luna în care a fost întocmit procesul verbal, termenul de 5 ani curge începând din 1 ianuarie 2025. Deci amenda primită în 2024 se va prescrie în 31 decembrie 2030.