Ce riști când conduci cu permisul suspendat din motive medicale
În afară de încălcarea regulilor de circulație și starea tehnică necorespunzătoare a mașinii, o cauză mai puțin obișnuită pentru care se suspendă permisul de conducere este cea medicală. Chiar motivele medicale par abateri minore, să circuli în astfel de condiții reprezintă o abatere gravă. Iată ce riști când conduci cu permisul suspendat din motive medicale.
Să circului fără permis, chiar și atunci când acesta a fost suspendat din motive medicale, reprezintă o infracțiune. Legea a fost înăsprită semnificativ anul trecut, astfel încât orice medic poate trage un șofer pe line moartă. Astfel, până la 1 ianuarie 2019, medicul de familie era cel care informa Poliţia Rutieră atunci când o persoană aflată în evidenţa sa era declarată inaptă medical sau psihologic. De altfel, doar acesta putea solicita pentru persoana în cauză, deţinătoare a unui permis auto, examenul de specialitate necesar.
Începând cu data de 6 ianuarie 2019, odată, cu intrarea în vigoare a Legii nr. 345/2018, art. 22 din OUG 195/2002 – Codul Rutier a fost modificat, astfel încât orice medic care are în evidenţă o persoană deţinătoare a unui permis auto, susceptibilă de a fi inaptă medical sau psihologic, poate solicita examenul de specialitate necesar.
În plus, unitatea de asistenţă medicală care realizează acest tip de examen este obligată să comunice rezultatul examinării către Poliţia Rutieră în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea.
Ce riști dacă ai permisul suspendat din motive medicale
Un tânăr de 25 de ani a fost depistat la volan de poliţiştii argeşeni, pentru a doua oară în cursul acestei săptămâni, deşi avea permisul retras din motive medicale, în baza unei sentinţe judectoreşti. Acelaşi bărbat fusese depistat şi de poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Piteşti, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Pitești, având permisul de conducere retras pe motiv medical.
Din verificări s-a stabilit că măsura retragerii din motive medicale a fost dispusă de instanţa de judecată, în urma unui dosar penal în care a fost cercetat, iar ulterior, în cursul acestui an, a fost reexaminat, însă comisia medicală specializată a concluzionat că nu este apt pentru a conduce, măsura retragerii rămânând în vigoare.
Potrivit art. 335 alin.2 din Codul Penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Anul trecut au fost retrase sau anulate de poliţiştii argeşeni 176 de permise de conducere, din care 7 de la şoferii inapţi din punct de vedere medical sau psihologic, iar în primele 10 luni ale anului în curs, 229 de permise de conducere, din care tot 7 pe la şoferii declaraţi inapţi de cadrele medicale.
Anul trecut, polițiștii au început să suspecteze că medicii acordă viza medicală „pe ochi frumoși” și au demarat o acțiune de control la nivel național. Anul acesta, lista unităților medicale autorizate să emită fișe medicale pentru obținerea sau înnoirea examenului auto a fost actualizată.