Ce reprezintă PRNDS și B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod

Autor: Ionuț Vîlciu 24 aug. 2024 Știri auto

Mașinile echipate cu transmisie automată devin tot mai populare, astfel că din ce în ce mai mulți șoferi aleg să conducă o mașină cu cutie automată.

Transmisiile automate au devenit tot mai populare, dat fiind faptul că foarte multe mașini sunt acum echipate cu acestea chiar în standard. Comparativ cu o cutie de viteze manuală, acestea reprezintă o soluție mai confortabilă și mai ușor de operat în viața de zi cu.

Spre deosebire de o cutie manuală, unde treptele sunt numerotate pe schimbător de la 1 la 6, de cele mai multe ori, și la care se adaugă treapta R, pentru marșarier, la transmisiile automate lucrurile stau puțin diferit.

În cazul mașinilor echipate cu transmisie automată, pe selectorul acesteia vom regăsi însemnele PRND. Unele mașini pot avea și litera S, iar noile modele hibrid au inclusiv un mod B. Dar ce înseamnă acestea?

Ce reprezintă PRNDS și B în mașinile echipate cu transmisie automată?

Aceste cutii de viteză trec singure prin rapoarte, iar șoferul trebuie doar să selecteze direcția de deplasare a mașinii cu ajutorul selectorului. Practic, mașina cu transmisie automată are doar două viteze pe care le poți selecta: înainte și înapoi.

Ce înseamnă fiecare mod în parte și când îl folosim:

  • P (Park) – se folosește atunci când mașina este staționată. Este recomandat să acționăm mai întâi frână de parcare, apoi să punem selectorul în Park;
  • R (Reverse) – este treapta de marșarier;
  • N (Neutral) – se folosește pentru a decupla cutia de viteze de motor;
  • D (Drive) – este poziția pentru deplasarea pe direcția înainte.

Pe lângă aceste însemne clasice, mașinile noi pot dispune și modul S sau B. S este modul sport pe care unele cutii îl au, care poate fi acompania și de modul M, de la Manual, prin care șoferul poate schimba treptele de viteză cu ajutorul manetei sau padelelor de pe volan.

B este regăsit adesea pe noile mașini cu motoare hibrid. Este prescurtarea de la Brake și este folosit pentru a crește recuperarea de energie. Astfel, motorul electric se înfrânează și generează energie, care este stocată în baterii. De asemenea, este foarte util la coborârea pantelor, deoarece acționează ca o frână de motor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide